ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^

Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^

nazwa

Wykonanie

składniki
* 200 g mielonego maku
* 3 łyżki miodu
* 100 g margaryny
* 200 g cukru
* 6 łyżek kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 średniej wielkości jabłka
* 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane)
Sposób wykonania
Zagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/ciasto-makowo-jabkowe-z-bakaliami.html