Wykonanie
składniki* 200 g mielonego
maku* 3 łyżki
miodu* 100 g
margaryny* 200 g
cukru* 6 łyżek
kaszy manny* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości
jabłka* 1,5 szklanki
bakalii (
orzechy,
rodzynki,
migdały,
owoce kandyzowane)Sposób wykonaniaZagotować 220 ml
wody, dodać
miód i
mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia
maku, następnie odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Białka oddzielić od
żółtek.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym
żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce
mak oraz wsypywać po trochu
kaszę mannę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać
jabłka i
bakalie.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą
makową.
Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.