Wykonanie
Dziś moja propozycja na smaczne ciasto zupełnie bez
mąki. Pyszny i aromatyczny makowiec japoński. Mała porcyjka zaspokaja ochotę na "ciacho" a ma bardzo mało kalorii:)- 1 szklanka
cukru- 8 jaj- 20 dag
margaryny- 500 g sparzonego i zmielonego
maku- 5
jabłek- 1 szklanka
kaszy manny- 1 czubata łyżka
proszku do pieczenia- ewentualnie
rodzynkiMargarynę topimy i studzimy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka ubijamy z
cukrem do białości. Dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na koniec możemy dodać
rodzynki. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp 180C ok godziny. Można polać
czekoladą.