Wykonanie
Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak
struc la makowa, zwana inaczej makowcem zawijanym.Masę
makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować
mak, a następnie zemleć go w maszynce do
mięsa (chyba, że kupicie
mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu.
Masę
makową wzbogaciłam o sporą ilość
bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie.Makowiec udekorowałam
cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z
cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej.Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:CIASTO200g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA MAKOWA250g suchego
maku70g
cukru60g
masła60g
miodu2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150g
bakalii (u mnie:
rodzynki,
suszone morele i
daktyle,
migdały,
orzechy włoskie)
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:CIASTO- składniki na ciasto powinny być zimne-
mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać- dodać posiekane na mniejsze kawałki
masło oraz
jajko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem- ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
MASA MAKOWA- suchy
mak wypłukać, zalać gorącą
wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić- ostudzony
mak zemleć 2-3
razy w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem- do rondelka przełożyć
masło i
miód, podgrzewać do rozpuszczenia się
masła, dodać
mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić-
bakalie odpowiednio przygotować (
rodzynki,
migdały i
owoce suszone sparzyć,
orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki-
jajka wyjąć wcześniej z lodówki-
białka oddzielić od
żółtek,
żółtka utrzeć z połową
cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego
maku, wymieszać-
białka ubić z pozostałym
cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać
MAKOWIEC NA KRUCHYM
CIEŚCIE- masę
makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać- drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy- wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką- formę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut do zrumienienia górnej warstwy ciasta- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu- ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu pod przykryciem