ßßß
Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie.Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej.Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:CIASTO200g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMASA MAKOWA250g suchego maku70g cukru60g masła60g miodu2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie)cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:CIASTO- składniki na ciasto powinny być zimne- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać- dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem- ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
MASA MAKOWA- suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić- ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić- bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki- jajka wyjąć wcześniej z lodówki- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać- białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE- masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać- drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy- wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut do zrumienienia górnej warstwy ciasta- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu- ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu pod przykryciem