Wykonanie
Miał być tradycyjny makowiec lecz uległam prośbą i upiekłam makowiec w
biszkopcie. Zdecydowanie jestem fanką
drożdżowego zawijańca jednak ta wersja też jest pyszna. Masę
makową wzbogaciłam
żurawiną co podniosło jej walory smakowe i jednocześnie odmieniło tradycyjną tradycję :). Przepis wart wypróbowania ze względu na prostotę wykonania jak i dużą oszczędność czasu , a to za sprawą patentu na
mak którego wcale nie trzeba mielićCIASTO4
jajka L1\3 szklanki
cukru1\2 szklanki
mąki pszennej tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanejniepełna łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka rozdzielamy na
białka i
żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę dopiero teraz dodajemy po łyżce
cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy
żółtka, krótko ubijamy. Obie
mąki i proszek łączymy ze sobą , przesiewamy do masy jajecznej i za pomocą trzepaczki lub łyżki mieszamy ciasto do połączenia składników Wylewamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Temperatura 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i zwijamy roladę wraz z papierem na którym się piekła. Odstawiamy do wystudzenia.MASA MAKOWA20 dag
makuszklanka wrzącego
mleka1\2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
miodu akacjowegokilka kropel
aromatu migdałowegoszklanka
bakalii ( siekane
orzechy włoskie i
migdały,
rodzynki namoczone w
rumie,
suszona żurawina )łyżka miękkiego
masłaMak mielimy porcjami w młynku do
kawy , dzięki temu nie będziemy musieli mielić go
potem trzykrotnie. Możemy też użyć do tego malaksera. Ważne by ma był zmielony dość drobno lecz nie na proszek. Tak przygotowany zalewamy wrzącym
mlekiem i gotujemy go aż wchłonie całe
mleko. Trwa to dość krótko, pamiętajmy bo stale go mieszać gdyż łatwo się przypala.Masę studzimy i do zimnej dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy do ,, przegryzienia,,.Ciasto rozwijamy,smarujemy
dżemem truskawkowym,wykładamy nadzienie,zwijamy ponownie,oblewamy roztopioną
czekoladą i delektujemy się
ciastem które powstało w 1 godzinę.MOJE RADYmielony
mak można też kupić, widziałam takowy w markecieta metoda diametralnie skraca przygotowanie masy makowejnie dodaję do masy jaj gdyż masa nie jest pieczonajeśli jej użyjecie do rolady drożdżowej polecam dodać do masy pianę z 2
białekilość
bakalii jest rzeczą gustu i tutaj macie wolną rękęnie polecam
miodu gryczanego ,jest dość ostry