ßßß

Miał być tradycyjny makowiec lecz uległam prośbą i upiekłam makowiec w biszkopcie. Zdecydowanie jestem fanką drożdżowego zawijańca jednak ta wersja też jest pyszna. Masę makową wzbogaciłam żurawiną co podniosło jej walory smakowe i jednocześnie odmieniło tradycyjną tradycję :). Przepis wart wypróbowania ze względu na prostotę wykonania jak i dużą oszczędność czasu , a to za sprawą patentu na mak którego wcale nie trzeba mielićCIASTO4 jajka L1\3 szklanki cukru1\2 szklanki mąki pszennej tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanejniepełna łyżeczka proszku do pieczeniaJajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę dopiero teraz dodajemy po łyżce cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy żółtka, krótko ubijamy. Obie mąki i proszek łączymy ze sobą , przesiewamy do masy jajecznej i za pomocą trzepaczki lub łyżki mieszamy ciasto do połączenia składników Wylewamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Temperatura 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i zwijamy roladę wraz z papierem na którym się piekła. Odstawiamy do wystudzenia.MASA MAKOWA20 dag makuszklanka wrzącego mleka1\2 szklanki cukru pudru3 łyżki miodu akacjowegokilka kropel aromatu migdałowegoszklanka bakalii ( siekane orzechy włoskie i migdały,rodzynki namoczone w rumie,suszona żurawina )łyżka miękkiego masłaMak mielimy porcjami w młynku do kawy , dzięki temu nie będziemy musieli mielić go potem trzykrotnie. Możemy też użyć do tego malaksera. Ważne by ma był zmielony dość drobno lecz nie na proszek. Tak przygotowany zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy go aż wchłonie całe mleko. Trwa to dość krótko, pamiętajmy bo stale go mieszać gdyż łatwo się przypala.Masę studzimy i do zimnej dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy do ,, przegryzienia,,.Ciasto rozwijamy,smarujemy dżemem truskawkowym,wykładamy nadzienie,zwijamy ponownie,oblewamy roztopioną czekoladą i delektujemy się ciastem które powstało w 1 godzinę.MOJE RADYmielony mak można też kupić, widziałam takowy w markecieta metoda diametralnie skraca przygotowanie masy makowejnie dodaję do masy jaj gdyż masa nie jest pieczonajeśli jej użyjecie do rolady drożdżowej polecam dodać do masy pianę z 2 białekilość bakalii jest rzeczą gustu i tutaj macie wolną rękęnie polecam miodu gryczanego ,jest dość ostry