Wykonanie
Coraz bliżej święta :)
Składniki na ciasto:250 g
masła,250 g
cukru,15 g
cukru z prawdziwą
wanilią,4
jajka,250 g
mąki,15 g
proszku do pieczenia,150 g
gorzkiej czekolady startej na wiórki,125 ml zimnego grzańca (można kupić gotowy bądź zrobić samemu, podgrzewając
wino z
korzennymi przyprawami).Składniki na glazurę:10 łyżek grzańca (zimnego),250 g
cukru pudru,125 g
migdałów.Wykonanie:Ucieramy
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym
jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy
czekoladę i
wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Robimy glazurę, ucierając
wino z
cukrem pudrem. Smarujemy ciasto, posypujemy je pokrojonymi w słupki
migdałami.
Smacznego!Przepis z: KUCHNIA nr 12-2013