ßßß
Składniki na ciasto:250 g masła,250 g cukru,15 g cukru z prawdziwą wanilią,4 jajka,250 g mąki,15 g proszku do pieczenia,150 g gorzkiej czekolady startej na wiórki,125 ml zimnego grzańca (można kupić gotowy bądź zrobić samemu, podgrzewając wino z korzennymi przyprawami).Składniki na glazurę:10 łyżek grzańca (zimnego),250 g cukru pudru,125 g migdałów.Wykonanie:Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy czekoladę i wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Robimy glazurę, ucierając wino z cukrem pudrem. Smarujemy ciasto, posypujemy je pokrojonymi w słupki migdałami.
Smacznego!Przepis z: KUCHNIA nr 12-2013