Wykonanie

Pyszne, pożywne, nieco orientalne placuszki z dyni :) Dzięki wykorzystaniu
płatków owsianych nie używamy
mąki oraz
jajek. Placki są szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu (na suchej patelni, bez dodatku
oleju). Ja podałam je z hummusem
pietruszkowym, który jest wersją dietetyczną tradycyjnego hummusu, ponieważ nie zawiera
oleju :) Kolejnym dodatkiem są
świeże figi, które podkreślają orientalny charakter tego dania.Czas przygotowania: 15 min | Czas smażenia: 25 min | Poziom: Średni
Pure z dyni można kupić w sklepie, jednakże ja przygotowałam je na świeżo z 1 kilograma miąższu dyni podpieczonego w piekarniku do miękkości (ok. 40 min w 180ºC) i zmiksowanego na gładką masę.Skład (12 niedużych placków):1 szklanka
pure z dyni,1 szklanka
płatków owsianych,1/2 szklanki wrzątku,1/2 szklanki
jogurtu naturalnego,2 łyżki
oleju,1
cebula,1/2 świeżej
chilli,1 żabek
czosnku,1 łyżeczka mielonej
kolendry,1 łyżeczka
cukru trzcinowego,
sól i
pieprz do smaku.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Na patelni rozgrzać
olej,
cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnie.
Chilli i
czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do
cebuli. Wszystko posolić i popieprzyć, dodać łyżeczkę
cukru, by
cebula się skarmelizowała. Na końcu dodać mieloną
kolendrę i poczekać, aż wchłonie cały
olej.
Płatki owsiane są gotowe gdy wchłonęły całą
wodę, zmiksować je gładką masę, dodać
pure z dyni oraz
cebulę z
przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i ew. dodać
soli lub
pieprzu.Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, formując małe placuszki. Proces smażenia przebiega szybciej gdy przykryjemy patelnie.Hummus
pietruszkowy (ok. 1 szklanki):1 puszka
ciecierzycy,1/2 szklanki
jogurtu naturalnego,sok z 1/2
cytryny,1/2 pęczka
pietruszki,1/2 świeżej
chili,1/2 ząbku
czosnku,
sól i
pieprz do smaku.No naczynia wrzucić odsączoną i przepłukaną na sitku
ciecierzycę, dodać
jogurt naturalny.
Pietruszkę posiekać (razem z łodyżkami),
chili i
czosnek pokroić w drobną kostkę.
Pietruszkę,
chili i
czosnek dodać do naczynia razem z
solą i
pieprzem do smaku, wycisnąć sok z połówki
cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Podawać do placuszków :) Smacznego!

Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2013-09-10Czas przygotowania10MCzas gotowania15MCałkowity czas25MŚrednia ocena4na podstawie 4 ocenBezglutenowe
Dynia Jesień pierogi i naleśniki Przepisy Wegetariańskie obiadyTagi
dyniaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBezglutenowe placki z
amarantusaNastępny wpisKrem z dyniKrem z dyniPierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe placuszki z
cukinii (idealne na obiad)
Mówi się, że
cukinia ma wiele twarzy. W zależności [...] Czytaj dalej +Babeczki
dyniowe bez
mąkiSezon
dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe placuszki
orzechowo-
kokosoweMoim zdaniem placuszki są idealnym śniadaniem i my [...] Czytaj dalej +