ßßß Cookit - przepis na Placuszki z dyni bez mąki i jajek

Placuszki z dyni bez mąki i jajek

nazwa

Wykonanie

Pyszne, pożywne, nieco orientalne placuszki z dyni :) Dzięki wykorzystaniu płatków owsianych nie używamy mąki oraz jajek. Placki są szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu (na suchej patelni, bez dodatku oleju). Ja podałam je z hummusem pietruszkowym, który jest wersją dietetyczną tradycyjnego hummusu, ponieważ nie zawiera oleju :) Kolejnym dodatkiem są świeże figi, które podkreślają orientalny charakter tego dania.
Czas przygotowania: 15 min | Czas smażenia: 25 min | Poziom: Średni
Pure z dyni można kupić w sklepie, jednakże ja przygotowałam je na świeżo z 1 kilograma miąższu dyni podpieczonego w piekarniku do miękkości (ok. 40 min w 180ºC) i zmiksowanego na gładką masę.
Skład (12 niedużych placków):
1 szklanka pure z dyni,
1 szklanka płatków owsianych,
1/2 szklanki wrzątku,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżki oleju,
1 cebula,
1/2 świeżej chilli,
1 żabek czosnku,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
sól i pieprz do smaku.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Na patelni rozgrzać olej, cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnie. Chilli i czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Wszystko posolić i popieprzyć, dodać łyżeczkę cukru, by cebula się skarmelizowała. Na końcu dodać mieloną kolendrę i poczekać, aż wchłonie cały olej.
Płatki owsiane są gotowe gdy wchłonęły całą wodę, zmiksować je gładką masę, dodać pure z dyni oraz cebulę z przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i ew. dodać soli lub pieprzu.
Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, formując małe placuszki. Proces smażenia przebiega szybciej gdy przykryjemy patelnie.
Hummus pietruszkowy (ok. 1 szklanki):
1 puszka ciecierzycy,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 pęczka pietruszki,
1/2 świeżej chili,
1/2 ząbku czosnku,
sól i pieprz do smaku.
No naczynia wrzucić odsączoną i przepłukaną na sitku ciecierzycę, dodać jogurt naturalny. Pietruszkę posiekać (razem z łodyżkami), chili i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, chili i czosnek dodać do naczynia razem z solą i pieprzem do smaku, wycisnąć sok z połówki cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Podawać do placuszków :) Smacznego!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2013-09-10
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
15M
Całkowity czas
25M
Średnia ocena
4
na podstawie 4 ocen
Bezglutenowe Dynia Jesień pierogi i naleśniki Przepisy Wegetariańskie obiady
Tagi
dynia
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Bezglutenowe placki z amarantusa
Następny wpis
Krem z dyni
Krem z dyni
Pierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowe placuszki z cukinii (idealne na obiad)
Mówi się, że cukinia ma wiele twarzy. W zależności [...] Czytaj dalej +
Babeczki dyniowe bez mąki
Sezon dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe
Moim zdaniem placuszki są idealnym śniadaniem i my [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/09/placuszki-z-dyni-bez-maki-i-jajek