Wykonanie

Pieczone warzywa to idealny pomysł na lekkie danie. Najczęściej piekę
miks złożony z
ziemniaków,
cebuli,
marchewek,
selera,
buraków, skrapiam
oliwą i w towarzystwie różnych
ziół opiekam przez godzinę.
Kalafior piekę rzadziej, ale od razu całą główkę. Delikatnie posolony, skropiony
oliwą sezamową, jest natchnieniem. Na przykład do smażonej komosy ryżowej z
czerwoną fasolą, do omleta, placuszków z
ryżem. Tym razem był dodatkiem do
makaronu, przerobionej wersji carbonary. A ten uśmiech jest najlepszym "dziekuję".Składniki:250 g
makaronu farfalle1
szalotka, w kostkę4 plastry
wędzonego boczku, w kostkę2 ząbki
czosnku, w cieniutkie plasterki4 różyczki pieczonego
kalafiora2
żółtkawoda z gotowania
makaronunatka pietruszkiświeżo mielony
pieprz1 łyżka
masła2 czubate łyżki
grana padano lub
parmezanu
Kalafior podzielić na duże różyczki, skropić
oliwą i posolić. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Ostudzić (niewykorzystane do
makaronu różyczki można zjeść z dobrze doprawionym
jogurtem). Rozpuścić
masło w rondlu. Dodać
szalotkę,
czosnek,
boczek i zeszklić. Pod koniec dodać rozdrobnione różyczki
kalafiora. W tym samym czasie ugotować
makaron w osolonym wrzątku, dwie minuty krócej niż zaleca producent.
Żółtka wbić do miseczki. Dodać 5 łyżek z gotowania
makaronu, po każdej dokładnie mieszać kuchenną rózgą. Gotowy
makaron przełożyć bezpośrednio do rondla, wyłączyć ogień, wlać zahartowane
żółtka, wsypać
ser i dokładnie wymieszać. Podać posypane
natką i wiórkami
grana padano.