Wykonanie
Wróciłam dzisiaj z pracy zmarznięta, zmęczona i głodna. Miałam ochotę na coś szybkiego i sycącego, więc szukając pomysłu na obiad, zaczęłam wertować moją pokaźną już kolekcję książek kucharskich. W związku z tym, iż zostało mi kilka
żółtek z ostatniego lukru piankowego do babeczek, szukałam czegoś z tym składnikiem. Znalazłam w końcu idealne danie w książce Michela Rouxa „Jajka” – linguine alla carbonara. Linguine zastąpiłam spaghetti i fettuccine, gdyż akurat miałam końcówki tych
makaronów. Danie wyszło pyszne i sycące, idealne na taki zimny wieczór. Polecam:)
Spaghetti alla carbonara wg. Michela Rouxa (4 porcje)
Składniki:
3 łyżki
oliwy z oliwek200 g posiekanej
cebuli1 drobno posiekany ząbek
czosnku200 g cienkich plasterków
wędzonego boczku150 ml
śmietany kremówki4
żółtka10 g posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz do smaku
350 g
makaronu linguine (w oryginalnym przepisie)
60 g świeżo startego
parmezanuPrzygotowanie:
Głębokie naczynie żaroodporne, w którym będziemy podawać danie, wkładamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 170 oC.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy i na wolnym ogniu podsmażamy
cebulę przez 2 min. Dodajemy
czosnek,chwilę podsmażamy i przekładamy do miseczki.
Na czystej,suchej patelni lekko przyrumieniamy
boczek na średnim ogniu. Przekładamy go na deskę do krojenia i kroimy na ok. centymetrowe kawałki, dodajemy go do
cebuli i trzymamy w cieple.
W oddzielnej misce mieszamy
śmietanę,
żółtka i
natkę pietruszki, lekko doprawiamy
solą i
pieprzem.
W dużym rondlu zagotowujemy osoloną
wodę i dodajemy łyżkę
oliwy. Wrzucamy
makaron,gotujemy, aż będzie al dente lub taki, jaki lubimy i odsączamy.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, nalewamy ostatnią łyżkę
oliwy i przekładamy do niego
makaron.
Szybko nalewamy
śmietanę z dodatkami i energicznie mieszamy. Dodajemy
boczek z
cebulą, posypujemy
parmezanem, mieszamy i natychmiast podajemy.
Smacznego!
Share the post "Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa"