Wykonanie
Powinnam zrobić zakładkę na dania do 30 minut:) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu i taka kuchnia góruje u mnie. Wielokrotnie
jadłam spaghetti carbonara , ale nigdy nie robiłam sosu sama. Lekko wspomagałam się gotowcami. Teraz już wiem, że nic w tym trudnego, bo kto nie potrafi wymieszać
śmietany z żółtkiem? Polecam gorąco.Oczywiście lepszych zdjęć też nie miałam czasu zrobić, za co baaardzo przepraszam:)
SKŁADNIKI:pancetta 150 g
makaron ok 250 g
pieczarki ok 6 szt
czosnek 1 ząbek
śmietana kremówka 250 g
żółtka 2 szt
parmezan 75 g
sól pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką
oleju. Następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i pokrojone w grubsze plastry
pieczarki.Podsmażyć. Gdy odparuje z nich
woda , dodać pokrojony w mniejszą kostkę
boczek. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. W misce wymieszać
śmietanę,
żółtka,
parmezan, szczyptę
soli i
pieprzu. Przelać na patelnię, wymieszać i gotować na małym ogniu ok 5 minut- aż sos lekko zgęstnieje. Gorącym sosem polewać
makaron. Smacznego:)