ßßß Cookit - przepis na Spaghetti a la Carbonarra

Spaghetti a la Carbonarra

nazwa

Wykonanie

Na zdjęciu widać wersję „na wynos”:) U mnie carbonarra znika zanim zdąży wystygnąć. Mój syn mógłby jeść ją praktycznie codziennie:)
Składniki:
300 g suchego makaronu tagiatelle
170 g wędzonego boczku
1-2 ząbki czosnku
5 łyżek parmezanu lub pecorino
3 żółtka
150 ml śmietany 30%
sól
pieprz
natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek.
Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę.
Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku.
Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron, nakładamy carbonarrę na przygotowane wcześniej talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=345