ßßß Cookit - przepis na Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi

Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Po włosku słowo "orecchiette" oznacza dokładnie „małe uszy. Ten typ makaronu jet bardzo popularny w regionie Apulia w południowej części Włoch. Idealnie nadaje się do ciężkich sosów. Dlaczego idealnie nadaje się do dania boscaiola, czyli z lasu ;)
Składniki:
200 g makaronu orecchiette
50 g masła
150 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
150 g pokrojonych cienko grzybów leśnych (podgrzybków)
rozgnieciony ząbek czosnku
pieprz
300 ml śmietany 12 %
drobno starty parmezan
Ugotować makaron al dente. Na patelni rozpuścić masło, usmażyć na nim boczek. Dodać grzyby i czosnek. Smażyć około 3 minut. Doprawić pieprzem. Dolać śmietanę. Gotować kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodać. Wymieszać makaron z sosem. Każdą porcję posypać obficie parmezanem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/09/orecchiette-boscaiola-makaron-z.html