Wykonanie
Po włosku słowo "orecchiette" oznacza dokładnie „małe uszy. Ten typ
makaronu jet bardzo popularny w regionie Apulia w południowej części Włoch. Idealnie nadaje się do ciężkich
sosów. Dlaczego idealnie nadaje się do dania boscaiola, czyli z lasu ;)Składniki:200 g
makaronu orecchiette50 g
masła150 g drobno pokrojonego
wędzonego boczku150 g pokrojonych cienko
grzybów leśnych (podgrzybków)rozgnieciony ząbek
czosnkupieprz300 ml
śmietany 12 %drobno starty
parmezanUgotować
makaron al dente. Na patelni rozpuścić
masło, usmażyć na nim
boczek. Dodać
grzyby i
czosnek. Smażyć około 3 minut. Doprawić
pieprzem. Dolać
śmietanę. Gotować kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodać. Wymieszać
makaron z sosem. Każdą porcję posypać obficie
parmezanem.