ßßß
Warszawa (i nie tylko) oszalała na punkcie hamburgerów - na każdym rogu czai się burger-bar, w którym możemy zjeść najróżniejsze odsłony tej "kanapki", która przeniosła się z popularnych fast foodów do restauracji i której przyrządzenie urosło do rangi sztuki, wydarzenia kulinarnego. Sama- już jakiś czas temu, pokusiłam się o wykonanie prawdziwego burgera w domu - przepis tutaj klik . Dziś natomiast nadszedł dzień na coś bardziej ekstrawaganckiego - wege-burger z pysznymi boczniakami. Zapraszam!Składniki na 2 burgery:2 duże boczniaki3 łyżki mąki1 jajko3 łyżki bułki tartejolej2 bułki (najlepiej do samodzielnego wypieku)kilka liści sałatypół ogórka kiszonegokawałek ogórka zielonegokawałek czerwonej paprykidwa plastry pomidora1 rzodkiewkasól i pieprz2 plastry sera żółtego lub pleśniowego - ewentualnieSos:2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 łyżka ketchupu1 łyżeczka sambal oelek lub drobno posiekanej papryczki chilli1 łyżka soku z limonki lub cytryny1 łyżka posiekanego koperkusól i pieprzPrzygotowujemy warzywa - krojąc w drobne słupki (oprócz pomidora). Bułki podpiekamy w piekarniku, jeżeli mamy ochotę na dolną połówkę bułki kładziemy plasterek ulubionego sera.Składniki sosu mieszamy ze sobą.Boczniaki opłukujemy z piasku i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy nóżki. Jajko rozbijamy i mieszamy z solą i pieprzem, grzyby obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej i smażymy (kładziemy na rozgrzany olej!) z obu stron na średnio-dużym ogniu, na złoty kolor (około 3 minut z każdej strony), wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Następnie składamy nasze burgery: na dolną połówkę bułki nakładamy boczniaka, następnie polewamy go łyżką sosu i układamy warzywa, przykrywamy drugą częścią bułki.