Wykonanie
Co powiecie na akcję " błyskawiczne piątki " ? Przyłączyłam się do niej z ochotą , bo piątki to rzeczywiście dni, kiedy albo czas się
kurczy i brakuje go na wszystko, albo nawet jeśli jest to szkoda go na długie stanie w kuchni.Na dzisiejszy błyskawiczny obiad zrobiłam warzywa z patelni, lekko egzotyczne w smaku. Potrawa doskonale czyszcząca.... lodówkę :-D Warzywa same w sobie są pyszne i sycące, ale oczywiście można jeszcze ugotować do nich
kaszę,
makaron lub
ziemniaki.


Składniki na 3-4 porcje :2
cebule2
marchewki2 średniej wielkości
cukinie2
pomarańczowe papryki10
pomidorków koktajlowych3 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiposiekany
szczypioreksól,
pieprz do smakuszczypta mielonego kuminu rzymskiegoszczypta
curry2-3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
marchewki kroję w cienkie plasterki, umyte i osuszone
cukinie w półplasterki.
Cebule siekam w piórka,
papryki w paski,
pomidorki na pół. Rozgrzewam
olej na głębokiej patelni i wrzucam
marchewkę, podsmażam ją 2 minuty, mieszając. Dorzucam
cebule, lekko
solę i przykrywam patelnie. Smażę ok. 5 minut -
cebula ma się zeszklić i lekko zarumienić. Wtedy na patelnię wrzucam pozostałe warzywa, łącznie z posiekanym
czosnkiem, wstępnie doprawiam
solą i
pieprzem. Przykrywam i smażę mieszając, ok. 15 minut. Na koniec dodaję posiekane
zioła, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem,
curry i kuminem. Warzywa podaję gorące, posypane
szczypiorkiem, z
bagietką.


