Wykonanie
Ratatouille, czyli ratatuj to jarska potrawa z kuchni francuskiej. Są to po prostu duszone warzywa z
przyprawami. Jeśli jednak wolicie wersję z
mięsem to spróbujcie przepis na leczo . Oby dwa dania są najlepsze, kiedy warzywa są jeszcze odrobinę sprężyste i nie rozpadają się całkowicie.Ratatouille (ratatuj)
4
papryki (różne kolory)
ostra papryczkabakłażancukiniapuszka
pomidorów3
cebule3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
zioła prowansalskieolejnatka pietruszkiCebulę pokroić w kosteczkę, a
czosnek w plasterki.Do garnka wlać
olej i podsmażyć
cebulę aż będzie szklista.Dodać
czosnek i chwilę razem smażyć.
Papryki, najlepiej w 3 kolorach oraz małą
papryczkę ostrą pokroić na małe kawałki, paseczki lub kwadraciki i wrzucić do garnka.
Bakłażana ze skórką pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawiać aż puści sok.Z
cukinią postąpić tak samo, ale nie trzeba solić.Wrzucić do garnka
bakłażana i
cukinię, dodać
sól,
pieprz i
zioła.Dusić jakiś czas razem pod przykrywką, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.Pod koniec dodać
pomidory w puszce razem z
sokiem i jeszcze chwilę dusić razem.Już na sam koniec można dodać
natkę pietruszki posiekaną i wymieszać.