Wykonanie
Mała „I” weszła w okres grymaszenia przy jedzeniu. Twierdzi np., że „jest dziewczynką, która nie lubi mięsa”, na szczęście lubi kotleciki, pulpeciki,
kurczaka, pasztet itp. ;-)
Cebula jest fuj, ale tylko surowa,
kasza jest ble, no chyba, że z sosem itd. Generalnie moje dziecko grymasi, ale nadal je prawie wszystko :-) Dlatego bardzo cieszę się, że nie muszę robić dwóch różnych obiadów, wszystkim smakowała
Cukinia faszerowana
ryżem z warzywami .
Składniki:2 średniej wielkości
cukinie1
cebula1 biała
papryka1 spory
pomidor100g
sera feta100g
ryżuOlejPęczek
natki pietruszkiSól,
pieprzZioła prowansalskieWykonanie:Zaczynamy od ugotowania
ryżu wg wskazówek na opakowaniu, uważamy, żeby
ryżu nie rozgotowywać- powinien być sypki po ugotowaniu.Obieramy
cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju, posypując odrobiną
soli i
pieprzu. Jak
cebula się zeszkli, to dodajemy
paprykę pokrojoną w kostkę, całość chwilę smażymy na średnim ogniu i dodajemy obranego
pomidora pokrojonego w kostkę (żeby było go łatwiej obrać, należy sparzyć
pomidora wrzątkiem). Całość mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowany, odcedzony
ryż i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie dodajemy
fetę pokrojoną w kostkę i posiekaną
natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.
Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, za pomocą łyżki wydrążamy gąbczasty środek z pestkami. Tak przygotowane łódeczki faszerujemy
ryżem z warzywami i
fetą.
Cukinie układamy w blaszce posmarowanej
olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.