ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty w stylu azjatyckim

Surówka z kapusty w stylu azjatyckim

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam na pikantną surówkę z białej kapusty, która będzie idealna jako dodatek do sajgonek, wszelkiego typu roladek czy azjatyckich dań z ryżem. Nie jest to oryginalny przepis z tej części świata, jedynie moja inspiracja tamtejszymi smakami. Surówka będzie najlepsza po kilku godzinach, kiedy warzywa zmiękną i przenikną wszystkimi aromatycznymi dodatkami. Ilość imbiru i chili radzę dostosować do własnych preferencji. Smacznego:)
1/4 główki białej kapusty,
2 marchewki,
ćwierć małego selera,
mała czerwona cebula lub biała część pora,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
mały kawałek imbiru (1-2 cm),
łyżeczka miodu,
4 łyżki oliwy lub oleju,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżka soku z cytryny/ limonki (lub do smaku),
kilka łyżeczek sezamu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek (u mnie 3/4 łyżeczki), chili (1/2 łyżeczki; można zastąpić świeżą papryczką)
Poszatkować kapustę, marchewkę i seler zetrzeć na wiórki, cebulę lub por drobno posiekać. Zetrzeć imbir na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin (po tym czasie surówka będzie pikantniejsza, więc warto uważać z dodatkiem przypraw). Podawać do dań w stylu azjatyckim.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/04/surowka-z-kapusty-w-stylu-azjatyckim.html