ßßß Cookit - przepis na Surówka z marchwi

Surówka z marchwi

nazwa

Wykonanie

Surówka z marchwi, niby co w tym może być ciekawego. Może zaciekawić i skusić towarzystwo w jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym razem obraca się w towarzystwie imbiru i sosu sojowego. Taka surówka fajnie się komponuje z rybami, ryżem, a i mięsu nadaje przyjemnej świeżości.
Składniki:
2 - 4 średnie marchewki
sok z 1 cytryny lub limonki
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 - 2 cm świeżego imbiru lub marynowanego (ewentualnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
opcjonalnie prażony sezam
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki o długości 8 - 10 cm. Można krojenie zastąpić struganiem cieniutkich paseczków obieraczką do warzyw. Takie cieniutki plasterki szybciej połączą się z sosem.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
Świeży imbir zetrzeć na tarce, jeśli mamy marynowany to pokroić na mniejsze kawałeczki.
Miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej dokładnie wymieszać.
Sosem polać pokrojoną marchewkę połączoną z imbirem i czosnkiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut by połączyła się z sosem.
Surówkę można posypać prażonym sezamem.
Surówka na górnym zdjęciu była robiona z tartym świeżym imbirem, zaś na dolnym z marynowanym, bez sezamu.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/surowka-z-marchwi.html