Wykonanie
Surówka z
marchwi, niby co w tym może być ciekawego. Może zaciekawić i skusić towarzystwo w jakim
marchew się pojawia. Ta nasza znana
marchewka tym razem obraca się w towarzystwie
imbiru i
sosu sojowego. Taka surówka fajnie się komponuje z
rybami,
ryżem, a i
mięsu nadaje przyjemnej świeżości.Składniki:2 - 4 średnie
marchewkisok z 1
cytryny lub
limonki2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowego1 - 2 cm świeżego
imbiru lub marynowanego (ewentualnie 1/2 łyżeczki
imbiru w proszku)opcjonalnie prażony
sezam
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki o długości 8 - 10 cm. Można krojenie zastąpić struganiem cieniutkich paseczków obieraczką do warzyw. Takie cieniutki plasterki szybciej połączą się z sosem.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.Świeży
imbir zetrzeć na tarce, jeśli mamy marynowany to pokroić na mniejsze kawałeczki.
Miód,
sos sojowy,
sok z cytryny i
olej dokładnie wymieszać.Sosem polać pokrojoną
marchewkę połączoną z
imbirem i
czosnkiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut by połączyła się z sosem.Surówkę można posypać prażonym
sezamem.Surówka na górnym zdjęciu była robiona z tartym świeżym
imbirem, zaś na dolnym z marynowanym, bez
sezamu.