ßßß
Scroll down for recipe in EnglishSałatka jajeczna z paluszkami krabowymi(6 porcji)Składniki na sos majonezowy:1 żółtko1/2 szklanki oleju, użyłam słonecznikowego tłoczonego na zimno1/2 łyżeczki soli1 łyżka cukru1 łyżeczka musztardy Dijon4 łyżki octu z białego wina100 g kwaśnej, gęstej śmietany50 ml zalewy z korniszonów1 szczypta pieprzu cayenneSkładniki na sałatkę:2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę100 g korniszonów, pokrojonych w plasterki lub kostkę6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki200 g paluszków krabowych pokrojonych w plasterki1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę1 pęczek koperku drobno posiekany8 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę1/2 pęczka szczypiorku, posiekanegoPrzygotowanie:W pojemniku blendera umieść żółtko, olej, sól, cukier, musztardę i 3 łyżki octu i zmiksuj do otrzymania gęstego sosu. Następnie wmieszaj śmietanę i zalewę, dopraw solą, pieprzem, cayenne i resztą octu do smaku, po czym włóż go do lodówki.W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki oprócz szczypiorku, dodaj sos majonezowy i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj sałatkę posypaną posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!
English versionEgg salad with crab sticks(6 servings)Ingredients fo the sauce:1 egg yolk1/2 cup oil1/2 teaspoon salt1 tablespoon sugar1 teaspoon Dijon mustard4 tablespoons white wine vinegar100 g sour cream50 ml brine from gherkins1 pinch cayenne pepperIngredients for the salad:2 stalks celery, thinly sliced or diced100 g gherkins, sliced or diced6 radishes, sliced200 g of crab sticks, sliced1 onion, cut into small cubes1 small bunch dill, finely chopped8 hard-boiled eggs, diced1/2 bunch chives, choppedPreparation:Place in a blender egg yolk, oil, salt, sugar, mustard and 3 tablespoons of vinegar and mix until smooth and thick. Next stir in the cream and the brine and season with salt, pepper, cayenne and vinegar to taste, then place in the refrigerator.In large bowl, mix all the salad ingredients (except chives), add the mayonnaise sauce and season with salt and pepper to taste. Mix thoroughly and leave overnight in the refrigerator. Serve sprinkled with chives.Enjoy!
Share the post "Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks"

