Wykonanie
Gribiche jest to francuski, zimny
sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego
majonezu z dodatkiem
korniszonów,
kaparów,
cebuli i
szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych,
szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia)
Składniki:3
jaja ugotowane1 łyżeczka
musztardy5 łyżek
octu10 łyżek
oleju2
jaja4
korniszony1 łyżka
kaparów1 Pęczek
szczypiorku½ łyżki
solipieprz do smakuWykonanie:Wymieszać widelcem
musztardę z
surowym żółtkiem,
solą ,
pieprzem,
olejem i
octem. Następnie dodać pokrojone drobno
korniszony,
jajo na twardo,
kapary i posiekany
szczypiorek. Sos ten można również przygotować na bazie
majonezu. Udekorować ugotowane i pokrojone wcześniej
jajka, a pozostały sos użyć do zimnych zakąsek.