ßßß
Jajko sadzone w papryce – mój kuchenny debiut na Handimanii – to sprytny sposób na niecodzienne i kolorowe śniadanie. I taki prosty do przygotowania. Nie trzeba do tego żadnych wymyślnych sprzętów kuchennych, ani specjalnych umiejętności, wystarczy pokroić paprykę w kilka plasterków i usmażyć w nich jajka. I to właśnie uwielbiam w domowej kuchni – fajny pomysł, proste składniki i trochę chęci, żeby umilić sobie dzień od samego rana.A z nowości, wkrótce ruszam w świat z angielską wersją bloga. Jest już nazwa – FoodFu.com – a nawet profil na Facebooku, gdzie Was wszystkich zapraszam. Trzymajcie kciuki, żeby się udało:) No i koniecznie śledźcie Handimanię, gdzie oprócz dobrego jedzonka znajdziecie całe mnóstwo pomysłów na to, jak żyć jeszcze ciekawiej.Składniki:- 3 jajka– 3 kolorowe papryki -można użyć jednej, ale wtedy jajka nie będą tak ładnie wyglądać ;)– szczypiorek– sól i pieprz do smaku– odrobina oleju do smażeniaPrzygotuj wszystkie składniki i dokładnie je umyj (pamiętaj o umyciu jajek !)
Pokrój papryki w niezbyt cienkie plastry (około 1,5 cm powinno wystarczyć, jeśli plastry będą zbyt cienkie jajka się przez nie przeleją)
Wytnij resztki gniazd nasiennych i oczyść plastry z pestek
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę oleju i połóż plastry
Do każdego krążka papryki wbij 1 jajko
Przykryj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli lubisz jajka sadzone ze ściętym żółtkiem, zmniejsz ogień i smaż kilka minut dłużej.
Posiekaj szczypiorek
Przełóż usmażone jajka na talerz, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Pyszne śniadanko gotowe, mówiłam, że to nie będzie trudne:) Wypróbujcie sami i koniecznie dajcie znać jak Wam się podobało!
KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments