ßßß
O tej porze roku grzybobranie daje jeszcze mizerne efekty. Co zrobic z garstką grzybów nazbieranych w lesie? Można dodać do zupy, do sosu a można też zrobic smaczną jajecznicę z grzybami. Właśnie dzis rano uzbieraliśmy kilka maślaków i podgrzybków, a że zupę już robiłam kilka dni temu, te trafiły do jajecznicy. Stwierdziłam, że pasuje na zakończenie Kupalnocki, jako pożywne śniadanie po szaleństwach Nocy Świętojańskiej.Kilka leśnych grzybówcebulajajka ( po dwa na łebka, albo i więcej)śmietana nieukwaszona ( po łyżce na jajko)sól, pieprz, koperek lub szczypiorekolejGrzyby czyścimy, możemy umyć, bo będą zaraz użyte. Kroimy w drobne paseczki, trzonki w talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni razem z cebulą, dusimy do miękkości ( 15-20 min). Ewentualnie wstawiamy wraz z cebulą i olejem do kuchenki na ok.7 min na 700 W a potem przerzucamy na patelnię. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy na patelnię, mieszając do ścięcia. Posypujemy solą i pieprzem, na talerzu – koperkiem. Do tego biały chleb. I smaczne sniadanko gotowe.Smacznego!