ßßß
Składniki:około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki )2 duże cebule1 łyżka oleju1 łyżka masła150 g śmietany słodkiej 18%mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek)kilka gałązek szczypiorkusól i pieprz do smaku
Przygotowanie:Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około 30 min( grzyby lubią przyklejać się nawet do najlepszej patelni). Dodać śmietanę i masło. Doprowadzić do zagotowania , wyłączyć i wrzucić pokronony koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem.Wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem , lub ziemniakami piure.