ßßß
Scroll down for recipe in English(3-4 porcje)Składniki:2 czerwone papryki pokrojone w paski1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę200 g krojonych pomidorów z puszki1 łyżka octu z czerwonego wina1 łyżeczka cukru1 mały kalafior podzielony na różyczki1 jajko, rozbełtane80 g mąki100 ml pełnotłustego mlekagarść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw.Do wrzącej i osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.W średniej misce wymieszaj dokładnie jajko, mleko i mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wmieszaj kalafior.Rozgrzej dużą patelnię z łyżką oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.Smacznego!
English versionCauliflower cakes with peperonata(3-4 servings)Ingredients:2 red peppers, cut into thin strips1 red onion, sliced1 clove garlic, finely chopped1 red chilli, seeds removed and chopped200 g canned chopped tomatoes1 tablespoon red wine vinegar1 teaspoon sugar1 small cauliflower, cut tinto florets1 egg, lightly beaten80 g flour100 ml whole milka handful of chopped parsleyPreparation:Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic and chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.In a medium bowl, mix the egg, milk and flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates. Serve with peperonata.Enjoy!
Share the post "Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"

