Wykonanie
HomeSŁODKOŚCICIASTAciasto
marchewkowe z krememciasto
marchewkowe z kremem

Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia ciasta marchwiowego..Szukałam po internecie ciekawego przepisu znalazłam..przerobiłam nieco na własną nutę i wyszedł na prawdę bardzo smaczny.

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
cynamonu5
jajek1 szklanka jasnego
brązowego cukru2/3 szklanki
oleju2 szklanki
marchewki startej na średnich oczkach1/2 szklanki soku z
marchwiKrem:1 i 1/2 kostki
masła2 budynie
śmietankowe z
cukrem3/4 l
mleka1
cytryna lub u mnie ze względu na jaj brak pół słoiczka kwaśnego
dżemuPolewa:1
budyń waniliowy bez
cukru1
galaretka pomarańczowa500 ml soku
marchewkowegoCiasto:1.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
sodą z
cynamonem.
Jajka rozdzielamy i
białka ubijamy na sztywno dodajemy po jednym
jajku i po trochę
cukru. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodajemy na przemian raz 1/3
oleju, raz 1/3
mąki i sok marchwiowy..Na końcu dodajemy startą
marchewkę którą mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25×25 cm lub 23×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 o C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Po ostygnięciu kroimy w poziomie na pół gdzie jedną cześć ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.Krem:Gotujemy klasyczny
budyń tylko z 3/4 l
mleka na koniec dodajemy ewentualnie
sok z cytryny..
Masło ucieramy na gładkie aż zacznie „strzelać’ dodajemy po łyżce budyniu..rozcieramy do całkowitego wykorzystania budyniu i połączeniu składników..Jeżeli nie dodaliśmy wcześniej
cytryny dodajemy ulubiony
dżem i rozkręcamy do połączenia się składników..Jeżeli krem jest dla Was za mało słodki można dosłodzić
cukrem pudrem..Na ciasto w blaszce wykładamy krem i przykrywamy go drugą połową ciasta, lekko dociskając.Polewa:Na soku
marchewkowym gotujemy
budyń. Kiedy
budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego
galaretkę w proszku, mieszamy, aż
galaretka się rozpuści.Ciepłą plewę ale lekko przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta i odstawić na parę godzin, aż polewa stężeje.Smacznego..super smaczne ciasto serdecznie polecamZ WikipediiCiasto
marchewkowe (z ang. carrot
cake) – słodki placek z tartą
marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich.
Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.Znane są
ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort
marchewkowy Rüblitorte. Na Lubelszczyźnie wypieka się marchwiak. W polskiej kuchni w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest
tarta marchew.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:
sałatka chrzanowasurówka ze
szczawiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisychatka Baby Jagi
napój odchudzający z
mięty i
imbirupierogi z
jabłkami i
cynamonemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
