ßßß Cookit - przepis na ciasto marchewkowe z kremem

ciasto marchewkowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
CIASTA
ciasto marchewkowe z kremem
ciasto marchewkowe z kremem
Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia ciasta marchwiowego..Szukałam po internecie ciekawego przepisu znalazłam..przerobiłam nieco na własną nutę i wyszedł na prawdę bardzo smaczny.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
5 jajek
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
1/2 szklanki soku z marchwi
Krem:
1 i 1/2 kostki masła
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 l mleka
1 cytryna lub u mnie ze względu na jaj brak pół słoiczka kwaśnego dżemu
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500 ml soku marchewkowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą z cynamonem.
Jajka rozdzielamy i białka ubijamy na sztywno dodajemy po jednym jajku i po trochę cukru. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodajemy na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki i sok marchwiowy..
Na końcu dodajemy startą marchewkę którą mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25×25 cm lub 23×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 o C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu kroimy w poziomie na pół gdzie jedną cześć ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.
Krem:
Gotujemy klasyczny budyń tylko z 3/4 l mleka na koniec dodajemy ewentualnie sok z cytryny..
Masło ucieramy na gładkie aż zacznie „strzelać’ dodajemy po łyżce budyniu..rozcieramy do całkowitego wykorzystania budyniu i połączeniu składników..Jeżeli nie dodaliśmy wcześniej cytryny dodajemy ulubiony dżem i rozkręcamy do połączenia się składników..Jeżeli krem jest dla Was za mało słodki można dosłodzić cukrem pudrem..
Na ciasto w blaszce wykładamy krem i przykrywamy go drugą połową ciasta, lekko dociskając.
Polewa:
Na soku marchewkowym gotujemy budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
Ciepłą plewę ale lekko przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta i odstawić na parę godzin, aż polewa stężeje.
Smacznego..
super smaczne ciasto serdecznie polecam
Z Wikipedii
Ciasto marchewkowe (z ang. carrot cake) – słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Znane są ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte. Na Lubelszczyźnie wypieka się marchwiak. W polskiej kuchni w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew.
źródło: pl.wikipedia.org
Powiązany przepis:
sałatka chrzanowa
surówka ze szczawiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
chatka Baby Jagi
napój odchudzający z mięty i imbiru
pierogi z jabłkami i cynamonem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-marchwiowe-z-kremem