Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Zawsze chciałam kupić sobie opiekacz, jakoś nigdy nie jest mi po drodze.. Ale jak widać, moje marzenia o domowym panini na śniadanie spełnić można i bez tego, wystarczy trochę wyobraźni i patelnia :) Jeśli więc tak jak ja macie chęć na gorące i chrupiące kanapki z bogatym wnętrzem – łapcie przepis!(2 porcje)2
BUŁKI CIABATTY (lub inna)
PIECZARKI (8-10szt, pokrojone w kosteczkę)1 MAŁA
CEBULKA1/2
CZERWONEJ PAPRYKI, pokrojonej w paseczki
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
SER MOZARELLA(lub inny
żólty ser) (kilka plastrów)
SZYNKA (dowolna) (opcjonalnie 2-3 plastry)PASSATA POMIDOROWA (ok 100ml)SUSZONE
ZIOŁA:
OREGANO,
BAZYLIA (po 1 łyżeczce)
CZOSNEK (1 ząbek)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZCiabatki kroimy w poprzek na pół, miąższ wydrążamy lub przyciskamy palcami by powstały zagłębienia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy
pieczarki,
paprykę, posiekaną
cebulkę i smażymy aż warzywa odparują i lekko się zrumienią. Okładamy na osobny talerz. Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy
szpinak i smażymy 1-2 minuty aż zmięknie i odparuje, dodajemy
zioła, passatę. Smażymy, mieszając kilka minut. Gdy sos zgęstnieje nakładamy go na 2 z 4 wydrążonych
bułek. Na sosie układamy podsmażone warzywa,
szynkę,
ser. Przykrywamy pozostałymi połówkami
bułek. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, i smażymy kilka minut z każdej strony by
ser się roztopił (ja podczas smażenia położyłam na bułkach ciężkie naczynie żaroodporne by dobrze je docisnąć i spłaszczyć :P). Gotowe!
błyskawiczne tosty francuskie z
pomarańczamichlebek ekspresowy (bez wyrabiania i wyrastania!)
chrupiące ciabatty z
wędzonym łososiem,
rukolą,
bazylią i balsamico
chrupiący tost z patelni z
szynką,
serem i
awokadoPodziel się: