ßßß


Zawsze chciałam kupić sobie opiekacz, jakoś nigdy nie jest mi po drodze.. Ale jak widać, moje marzenia o domowym panini na śniadanie spełnić można i bez tego, wystarczy trochę wyobraźni i patelnia :) Jeśli więc tak jak ja macie chęć na gorące i chrupiące kanapki z bogatym wnętrzem – łapcie przepis!(2 porcje)2 BUŁKI CIABATTY (lub inna)PIECZARKI (8-10szt, pokrojone w kosteczkę)1 MAŁA CEBULKA1/2 CZERWONEJ PAPRYKI, pokrojonej w paseczkiŚWIEŻY SZPINAK (garść)SER MOZARELLA(lub inny żólty ser) (kilka plastrów)SZYNKA (dowolna) (opcjonalnie 2-3 plastry)PASSATA POMIDOROWA (ok 100ml)SUSZONE ZIOŁA: OREGANO, BAZYLIA (po 1 łyżeczce)CZOSNEK (1 ząbek)OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZCiabatki kroimy w poprzek na pół, miąższ wydrążamy lub przyciskamy palcami by powstały zagłębienia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, paprykę, posiekaną cebulkę i smażymy aż warzywa odparują i lekko się zrumienią. Okładamy na osobny talerz. Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i smażymy 1-2 minuty aż zmięknie i odparuje, dodajemy zioła, passatę. Smażymy, mieszając kilka minut. Gdy sos zgęstnieje nakładamy go na 2 z 4 wydrążonych bułek. Na sosie układamy podsmażone warzywa, szynkę, ser. Przykrywamy pozostałymi połówkami bułek. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, i smażymy kilka minut z każdej strony by ser się roztopił (ja podczas smażenia położyłam na bułkach ciężkie naczynie żaroodporne by dobrze je docisnąć i spłaszczyć :P). Gotowe!
błyskawiczne tosty francuskie z pomarańczami
chlebek ekspresowy (bez wyrabiania i wyrastania!)
chrupiące ciabatty z wędzonym łososiem, rukolą, bazylią i balsamico
chrupiący tost z patelni z szynką, serem i awokadoPodziel się: