Wykonanie
Tym razem bez
mięsa. Popełnienie tego dania było podyktowane koniecznością- odwiedziła nas przyjaciółka wegetarianka. Być może to, co teraz napiszemy zabrzmi nieprawdopodobnie, ale wyszło SMACZNE COŚ. Co nie oznacza, że przechodzimy na wegetarianizm, ooo nie! Życie bez mięcha to przeca nie życie.. ;)Składniki:2 szklanki
makaronu kolanka2 szklanki startego
żółtego sera1
mozzarella1 duża
cebula3 duże
pieczarki1 mała
czerwona papryka3 ząbki
czosnku2 puszki
pomidorów2 kromki
chlebaoliwa z oliwekmasłobazylia,
oregano,
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Na
oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, posiekany
czosnek, pokrojone w plasterki
pieczarki i pokrojoną w kosteczkę
paprykę. Dodajemy
pomidory z puszki i
zioła. Przyprawiamy do smaku. Dusimy do powstania gęstego sosu. Blachę natłuszczamy
oliwą. Na dno wlewamy 1/3
sosu pomidorowego. Przykrywamy 1/3
makaronu i posypujemy 1/3
sera. Następnie powtarzamy przekładanie warstw, do wyczerpania składników. Na końcu układamy plastry
mozzarelli.
Chleb kruszymy i tymi okruszkami posypujemy wierzch zapiekanki. Układamy kilka wiórków
masła na całości potrawy. Posypujemy obficie
bazylią. Pieczemy w rozgrzanym do 160 st. piekarniku do momentu, aż
ser i okruszki się zarumienią.