ßßß Cookit - przepis na Muszle z nadzieniem z ricotty i warzyw

Muszle z nadzieniem z ricotty i warzyw

nazwa

Wykonanie

Składniki:
16 conchiglioni
15 dag pieczarek
15 dag ricotty
cebula
pół czerwonej papryki
plaster wędzonej szynki (opcjonalnie)
starty żółty ser do posypania
masło
sól, pieprz, bazylia
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
oliwa
ulubione zioła (u mnie bazylia do nadzienia i do sosu oregano)
Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, gdy będzie al dente odcedzam i przelewam zimną wodą.
Cebulę szklę na maśle, dodaję posiekane bardzo drobno pieczarki i paprykę, smażę, aż będą miękkie. Mieszam z ricottą, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Nadziewam muszle farszem, układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję posiekaną szynką i serem żółtym.
Gdy warzywa się smażą przygotowuję sos: gotuję pokrojone drobno pomidory ze startą cebulką i zmiażdżonym czosnkiem oraz solą, pieprzem i ziołami, aż odparuje ok. połowa płynu. Wlewam sos do naczynia. Conchiglioni zapiekam ok. 15 -20 minut.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/02/muszle-z-nadzieniem-z-ricotty-i-warzyw.html