Wykonanie
Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować.
Słodkie papryki faszerowane
pieczarkami okazały się fantastyczne! Ponieważ sezon na
papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować.

Składniki :4 spore podłużne
papryki romano1 mała
cebula2 ząbki
czosnku300g
pieczarek300ml
przecieru pomidorowego (passaty)łyżka
natki pietruszkiżółty sersłodka i
ostra paprykazioła -
oregano,
bazyliasól,
pieprzoliwa do smażenia

Przygotowanie :
Papryki umyć i przecią wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli
papryki są bardzo nieregularne można odciąć te nierówne części, pokroić i wyokrzystać do przygotowania farszu.
Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną.W międzyczasie przygotować farsz - na patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż
cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone
pieczarki, w razie potrzeby podlać niwielką ilością
wody. Skrawki
papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, słodką i
ostrą paprykę oraz
ziołami -
oregano i
bazylią. Smażyć przez chwilę aż warzywa zmiekną, a sos nieco zgęstnieje.
Papryki ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, delikatnie napełnić je farszem i zapiekać przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać
żółtym serem i oprószyć
ostrą papryką.

Smacznego !