Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Tak się akurat składa, że pizzę przygotowywałam wczoraj, więc dziś mam dla Was przepis idealny na tą okazję. Jako dodatki wybrałam, to co akurat znajdowało się w mojej lodówce, czyli
kurczaka,
szpinak,
pieczarki oraz
kukurydzę. Tradycyjnie przyrządziłam wersję na cienkim i chrupiącym spodzie. Z poniższej receptury wychodzą dwa placki cienkiego ciasta, o wielkości takiej jak na zdjęciu. Jeśli chcecie przygotować wersję na grubszym i puszystym cieście, rozwałkujcie je na grubość 4-5 cm. Ale wówczas wyjdzie Wam tylko jedna pizza o wielkości około 26 centymetrów.

Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki + 1 łyżka stołowa1 szklanka ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży2 łyżki stołowe
oleju1 stołowa łyżka
cukruszczypta
solisos na pizzę:6 łyżek stołowych
przecieru pomidorowego z kartonika1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
szałwii½ łyżeczki
oregano1 łyżeczka sosu
chillisól,
pieprzdodatki:
tarta mozzarellapieczarkikukurydza konserwowausmażona
pierś z kurczakaszpinak (użyłam mrożonego, lecz najpierw odparowałam z niego
wodę na patelni i dodałam
czosnek)
sos czosnkowy:3 łyżki stołowe gęstej
śmietany1 łyżka stołowa
majonezu2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżką
cukru oraz
mąki. Dolewamy 3 łyżki stołowe ciepłej (nie gorącej!)
wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości.Do dużej miski przesiewamy
mąkę z
solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z
drożdży,
olej oraz pozostałą część ciepłej
wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto drożdżowe musi być dobrze napowietrzone, więc wyrabiamy je przez 10-15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez pół minuty i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na grubość kilku milimetrów i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Do
przecieru pomidorowego dodajemy
zioła (
szałwię,
oregano),
przyprawy (
sól,
pieprz, sos
chilli) oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gotowym sosem smarujemy oba
spody do pizzy. Następnie nakładamy odrobinę
sera i układamy ulubione dodatki. Wierzch ponownie posypujemy
serem.Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 8 minut (w przypadku pizzy na grubszym cieście, wydłużamy czas pieczenia do 12-14 minut). Po upieczeniu kroimy w kawałki i podajemy z
sosem czosnkowym.Smacznego!