Wykonanie

Witajcie. Tym razem podzielę się z
Wami przepisem na moją ulubioną domową pizzę. Niby filozofia żadna, bo pizzę upiec łatwo, ale jest pewien trik, który pozwala na uzyskanie delikatnej serowej kołderki o niezwykłym smaku i aromacie . Taką pizzę przygotowuje się bardzo szybko i za każdym razem wywołuje pełny zachwyt u degustatorów.Ciasto na spód jest oczywiście
ciastem drożdżowym - oto mój przepis na wersję ekonomiczną i ekspresową jednego cienkiego placka w formie do tarty:*Ok 1,5 szklanki
mąki* mały kubek ciepłej
wody - w nim rozpuszczone 1/4 kostki
drożdży ze szczyptą
cukru*duża szczypta
soli*2 łyżki
oleju lub 2 łyżki roztopionej
margaryny*mała garstka
ziół ( do ciasta)
tymianek,
oregano i
pieprz)

Ciasto formuje się ręcznie lub za pomocą wałka tak by brzegi formowały "oponkę"Na rozłożone ciasto w formie posmarowanej uprzednio
margaryną lub
olejem - łyżka
przecieru pomidorowego. Nie każdy się nadaje (z Biedronki jest za gorzki i wymaga doprawiania, z Netto, taki zwyczajny za ok 1,45 zł jest idealny). Gdy trafi się właśnie cierpko gorzki trzeba go poprawić
cukrem,
solą i szczyptą
curry a dodatkowo przesmażyć na patelni z dodatkiem
oliwy.Farsz czyli
miks różnych rodzajów
sera przygotowuje się w małej misce i
miesza aby konsystencją przypominał
twarożek ze
śmietaną.* starty na tarce gouda, edamski, tylżycki (!),
mozzarella, pleśniowy lub inne*2 łyżki
śmietany*pół łyżki
czosnku granulowanego*
zioła (
oregano,
majeranek,
tymianek,
papryka słodka i
chilli cayenne) z odrobiną
soliPizzę taką piecze się około 20 minut, wszystko zależy od wydajności piekarnika. Smacznego !