ßßß
Witajcie. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną domową pizzę. Niby filozofia żadna, bo pizzę upiec łatwo, ale jest pewien trik, który pozwala na uzyskanie delikatnej serowej kołderki o niezwykłym smaku i aromacie . Taką pizzę przygotowuje się bardzo szybko i za każdym razem wywołuje pełny zachwyt u degustatorów.Ciasto na spód jest oczywiście ciastem drożdżowym - oto mój przepis na wersję ekonomiczną i ekspresową jednego cienkiego placka w formie do tarty:*Ok 1,5 szklanki mąki* mały kubek ciepłej wody - w nim rozpuszczone 1/4 kostki drożdży ze szczyptą cukru*duża szczypta soli*2 łyżki oleju lub 2 łyżki roztopionej margaryny*mała garstka ziół ( do ciasta) tymianek, oregano i pieprz)
Ciasto formuje się ręcznie lub za pomocą wałka tak by brzegi formowały "oponkę"Na rozłożone ciasto w formie posmarowanej uprzednio margaryną lub olejem - łyżka przecieru pomidorowego. Nie każdy się nadaje (z Biedronki jest za gorzki i wymaga doprawiania, z Netto, taki zwyczajny za ok 1,45 zł jest idealny). Gdy trafi się właśnie cierpko gorzki trzeba go poprawić cukrem, solą i szczyptą curry a dodatkowo przesmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.Farsz czyli miks różnych rodzajów sera przygotowuje się w małej misce i miesza aby konsystencją przypominał twarożek ze śmietaną.* starty na tarce gouda, edamski, tylżycki (!), mozzarella, pleśniowy lub inne*2 łyżki śmietany*pół łyżki czosnku granulowanego*zioła (oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i chilli cayenne) z odrobiną soliPizzę taką piecze się około 20 minut, wszystko zależy od wydajności piekarnika. Smacznego !