Wykonanie
Chyba nie da się ukryć że pizza to jedno z tych dań które kochamy. Teraz będziemy robić ją jeszcze częściej, a to dlatego, że wzbogaciłam się o kamień do pieczenia.
Powiem wam jedno... nie ma porównania, pizza pieczona na kamieniu jest o wiele lepsza i bardziej chrupiąca na bokach i od
spodu, niż ta którą piekliśmy wcześniej, czyli na blaszce. Kamień powoli, równomiernie nagrzewa się i bardzo długo magazynuje i utrzymuje wysoką temperaturę. Pieczenie na kamieniu ułatwia pochłanianie wilgoci z pieczonego ciasta. Dzięki temu w zwykłym, domowym piekarniku mamy szansę stworzenia zbliżonych warunków jak w piecu
chlebowym.Jeśli macie zamiar kupić sobie taki kamień,zaopatrzcie się jeszcze w
łopatki do wkładania pizzy. Ja posiadam kamień szamotowy, z tego co się orientuję na rynku są jeszcze granitowe. Ale te pierwsze są lepsze ;) Pamiętajmy, że o kamień trzeba odpowiednio zadbać i nie czyścić go żadnymi detergentami, jeśli coś się przypaliło, delikatnie zeskrobać i przetrzeć wilgotną ściereczką.

Składniki:Ciasto na 2 pizze:500g
mąki10g
soli10g
drożdży325ml letniej
wodybułka tarta do podsypania
Sos pomidorowy:10
pomidorków koktajlowychząbek
czosnkuoliwaszklanka
przecieru pomidorowegosól,
pieprzpapryczka chilioreganododatki:
ser mozarellapeperonii ze słoika
oliwkipieczarkipomidorki koktajlowe
salami
Wykonanie:Włączamy piekarnik na 250C i nagrzewamy kamień przez 30 minut.Ciasto:
mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do
mąki. Zagniatamy przez 8-10 minut. Formujemy kule i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie części.
Sos pomidorowy:
Oliwę podgrzewamy, dodajemy zgnieciony ząbek
czosnku, pokrojone
pomidorki koktajlowe,chwile smażymy. Gdy
pomidory będą miękkie,dodajemy
przecier pomidorowy, pokrojona
papryczkę chili,
sól,
pieprz,
zioła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ,
pomidorki kroimy na pół,
pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy żeby pozbyć się nadmiaru
wody. Ciasto na pizze rozciągamy na okrąg.
Łopatki do pizzy wysypujemy
bułką tarta,kładziemy ciasto. Na ciasto
sos pomidorowy,
ser mozzarella,
pieczarki,
salami,
pomidorki koktajlowe, peperonii,
oliwki, jeszcze raz posypujemy odrobiną
sera. Pieczemy przez ok 10 minut, aż boki pizzy zaczną się rumienić.

Bon Appetit!!!