Wykonanie
Najlepsza pizza na świecie, to ta, na cienkim cieście. Bardzo często ją robimy. Wychodzi nam coraz cieńsza, tak jak ta w tym
poście. Chyba jesteśmy w tym coraz lepsi, Niedługo dojdę to takiej wprawy :D Championnat de France de la Pizza taki mały żart :P

Składniki:Ciasto:500g
mąki10 g
soli10 g świeżych
drożdży325 ml letniej
wodybułka tarta do podsypania
Oliwa czosnkowa:
oliwa z oliwekczosnekposiekana
natka pietruszkidodatki:
ser mozzarellapieczarkipomidorki koktajlowe
szynka surowarukolaSos pomidorowy:
oliwaząbek
czosnkupomidorki koktajlowe
przecier pomidorowy w kartoniku
oreganosól,
pieprz
Wykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy do
mąki. Zagniatamy przez 8-10 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 lub tak jak my tym razem na 3 części i rozciągamy na cienkie placki.
Sos pomidorowy: Rozgrzewamy
oliwę, dodajemy zgnieciony ząbek
czosnku, chwile smażymy. Dodajemy pokrojone na pół
pomidorki koktajlowe, smażymy do miękkości, wtedy dodajemy
przecier pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy, niech trochę odparuję. Gdy sos mamy gotowy smarujemy nim pizze. Następnie kładziemy starty na dużych oczkach
ser,
pieczarki(wcześniej podsmażone, żeby puściły
wodę),
surową szynkę(u nas
polędwica) i
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.Pieczemy w 250C aż boki się ładnie zrumienią(u nas trwa to 10 minut, ponieważ posiadamy kamień do pizzy)
Oliwa czosnkowa do pizzy: Do małego naczynia dodajemy pokrojony drobno
czosnek i posiekaną
natkę pietruszki, całość zalewamy
oliwą z oliwek, mieszamy i odstawiamy.Gdy pizza jest już gotowa, nakładamy na nią
rukolę i polewamy naszą czosnkowa
oliwą.

Bon Appetit!!!