ßßß Cookit - przepis na DORSZ PO PROWANSALSKU

DORSZ PO PROWANSALSKU

nazwa

Wykonanie

Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki.
Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte.
SKŁADNIKI :
2 filety z dorsza około 400 g
puszka pomidorów
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 małe cebule
1 marchew
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
garść pokrojonych oliwek
odrobina sera do posypania zapiekanki
listki bazylii do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą.
Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
W wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/dorsz-po-prowansalsku.html