Wykonanie
Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z
rybą i warzywami. Sos powstał na bazie
pomidorów,
papryki,
ciecierzycy i
cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np.
bakłażana,
czerwoną cebulę,
ziemniaki.
Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną
sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte.
SKŁADNIKI :2
filety z dorsza około 400 gpuszka
pomidorów1 mała
cukinia1
czerwona papryka2 małe
cebule1
marchew1 ząbek
czosnku1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy2 łyżki
olejusól,
pieprz, słodka i
ostra papryka do smaku1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskichgarść pokrojonych
oliwekodrobina
sera do posypania zapiekankilistki
bazylii do ozdobyPRZYGOTOWANIE :
Filety z dorsza doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je
wodą.Warzywa kroimy,
marchew ścieramy na tarce jarzynowej.W wysokiej patelni podpiekamy na
oleju cebulę i
czosnek, następnie dodajemy warzywa,
pomidory,
ciecierzycę i
przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie.Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu
filety z ryby, posypujemy tartym
serem i
oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Rybę podajemy polaną sosem z
pieczywem lub ulubionymi dodatkami.Smacznego.Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa.