Wykonanie
Share the post "Zupa warzywna z
mięsem mielonym / Meaty vegetable soup"Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo
mięsna z dużą ilością warzyw takich jak
papryka,
cukinia i
jarmuż, z dodatkiem
pomidorów i
śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam!Scroll down for recipe in English
Zupa warzywna z
mięsem mielonym(4-6 porcji)Składniki:250 g
mięsa mielonego4 łyżeczki
oleju1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane½ zielonej lub
czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę1 średnia
marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki1 puszka (400 g) krojonych
pomidorów1 l
bulionu drobiowego1 średnia
cukinia, pokrojona w plasterki200 g
jarmużu, z usuniętymi łodygami i z grubsza posiekanego
sól,
pieprz i
cukier do smaku1/2 szklanki
śmietanki 36%posiekana świeża
bazylia do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżeczki
oleju i włóż
mięso. Smaż aż przestanie być surowe, przez około 4-6 minut. Wyjmij
mięso z rondla i odstaw.W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę
oleju i włóż
cebulę,
czosnek,
marchewkę i
paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie
mięso do garnka, krojone
pomidory,
bulion drobiowy,
cukinię i
jarmuż i dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 12-15 minut, aż
cukinia i
jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj
śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne.Podawaj zupę posypaną
bazylią.Smacznego!
English versionMeaty vegetable soup(4-6 porcji)Ingredients:250 g ground meat4 tsp oil1 medium onion, chopped2 garlic cloves, minced½ green or red bell pepper, cubed1 medium carrot, peeled and thinly sliced1 can (400 g) diced tomatoes1 l chicken broth stock1 medium zucchini, sliced200 g kale, stems removed and choppedsalt, pepper and sugar to taste1/2 cup double creamfresh basil, to tastePreparation:Heat a large pot over medium heat, add oil and ground meat and cook until no longer pink, breaking meat up as it’s cooked (4-6 minutes). Remove sausage from the pot and set aside.In the same pot heat over medium hea remainin oil, add onion, garlic, carrots and pepper and cook until vegetables are tender, 5-6 minutes. Add ground meat back, diced tomatoes, chicken stock, zucchini and kale, and season with salt, pepper and sugar.Bring to the boil and cook uncovered for 12-15 minutes until zucchini and kale are tender. Add the cream and cook for 2 minutes, and sesaon to tase if necessary.
Serve sprinkled with chopped basil.Enjoy!
Share the post "Zupa warzywna z
mięsem mielonym / Meaty vegetable soup"