Wykonanie
Cukiniowy sezon nadal trwa, wiec staram się jak najwięcej wykorzystać w kuchni to świetne warzywo.
Cukiniowe krążki nadziałam
mięsem wymieszanym z
kaszą kuskus. Zapiekłam je z
pomidorami i
serem. Każdy zwolennik
cukinii może się domyśleć że danie wyszło bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :500 g
mięsa mielonego2 jaka1 duża
cebula4 łyżki
kaszy kuskussól,
pieprz, słodka i
ostra papryka do smaku1/2 łyżeczki
majeranku2 ząbki
czosnku1
marchwka, starta na tarce jarzynowej2-3
młode cukinie20 dkg żółtego, tartego
seraSOS :1 puszka
pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprz i
cukier do smaku2 łyżki
olejuCebulę drobno kroimy, podpiekamy z
czosnkiem na
oleju, wlewamy
pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i prużymy kilka minut aż płyny odparują. Gęstniejący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać.PRZYGOTOWANIE :Do dużej miski przekładamy
mięso mielone, dodajemy
przyprawy,
marchew, pokrojoną
cebulę z
czosnkiem, wsypujemy
kaszę, wbijamy jaka i wyrabiamy masę.
Cukinię kroimy na 5 centymetrowe kawałki, wydrążamy środek łyżką do
lodów, tak aby było miejsce na farsz. Kawałki
cukinii solimy i odkładamy na kilka minut.Z
cukinii wylewamy powstałe, ewentualnie
soki, nadziewamy
mięsem mielonym, po sam brzeg i układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut, po tym czasie posypujemy danie obficie
serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Cukinie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę ostygną. Podajemy ciepłe z
pieczywem lub ulubionymi dodatkami.Smacznego.