Wykonanie
Torcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym
biszkoptem. Masa z
bitej śmietanki i
mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony
owocami. Taka moja własna koncepcja.


SKŁADNIKICiasto na
biszkopt zielony450 g
mrożonego szpinaku1 szklanka
cukru3
jajka1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto na
biszkopt ciemny5
jajek¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki¼ szklanki
kakaoMasa do uzupełnienia
tortu300 ml
śmietany 30%2 opakowania
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny1 fix do
śmietanyDodatkowo:do nasączenia
herbatka z
cytrynąowoce,świeże i z puszki, u mnie:
brzoskwinie,
granat,
winogronaWYKONANIECiasto zielone
Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru
wody.
Jajka ubijamy razem z
cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy
olej. Następnie powoli dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy
szpinak i
skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy,Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę.

Ciasto ciemne
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Kiedy są już gęste dodajemy
cukier i ciągle miksujemy - Na koniec dodajemy
żółtka i jeszcze krótko miksujemy.Do masy jajecznej dodajemy w porcjami
mąkę z
kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy
biszkopt jest gotowy.Upieczony
biszkopt odstawiamy do przestudzenia i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki.Ciasto dzielimy na trzy części.Masa
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do
śmietany,
cukier puder i
serki mascarpone-łączymy.Dekoracja
tortuNa paterze układamy ciemny
biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry
brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy
owoce.Boki
tortu smarujemy masą i obsypujemy zielonymi okruchami. Górę smarujemy masą i dekorujemy
owocami.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.