ßßß

SKŁADNIKICiasto na biszkopt zielony450 g mrożonego szpinaku1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka oleju2 szklanki mąki krupczatki3 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto na biszkopt ciemny5 jajek¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki¼ szklanki kakaoMasa do uzupełnienia tortu300 ml śmietany 30%2 opakowania serka mascarpone2-3 łyżki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1 fix do śmietanyDodatkowo:do nasączenia herbatka z cytrynąowoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogronaWYKONANIECiasto zieloneSzpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy,Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę.
Ciasto ciemneBiałka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już gęste dodajemy cukier i ciągle miksujemy - Na koniec dodajemy żółtka i jeszcze krótko miksujemy.Do masy jajecznej dodajemy w porcjami mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki.Ciasto dzielimy na trzy części.MasaŚmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy.Dekoracja tortuNa paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy owoce.Boki tortu smarujemy masą i obsypujemy zielonymi okruchami. Górę smarujemy masą i dekorujemy owocami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.