Wykonanie
Tort Oreo … z
bitą śmietaną z dodatkiem pokruszonych
ciasteczek Oreo,
konfiturą z
agrestu i orzeźwiającym
agranatem.


Składniki na
biszkopt (tortownica średnicy 24 cm)5
jajek¾ szklanki
cukru1 szklanka
mąki tortowej2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na krem:500 ml
śmietany kremówki 30-36 % dobrze schłodzonej250 g
serka mascarpone dobrze schłodzonej4 łyżki
cukru pudru15
ciasteczek typu Oreo plus kilka do dekoracjiDodatkowo:sok z 1/2
cytryny do skropienia
biszkoptu + łyżki przegotowanej
wody200 g
konfitury z
agrestu1
granatSkładniki
polewę czekoladową:70 g
gorzkiej czekolady 70%50 ml
śmietany kremówki 30%Wykonanie
biszkopt:Piekarnik nastawiamy na 165 st. C z termoobiegiem.Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownic. Boki tortownicy smarujemy
masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na
masło do
boków formy. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Jajka miksujemy z
cukrem do czasu uzyskania gładkiej jasnej piany. Miksowanie trwa dość długo ok. 10-15 minut, możemy też miksować najpierw 2 minuty, zrobić przerwę na ok 10 minut, aby
cukier się rozpuścił i ponownie miksować do czasu aż masa się ubije.Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i
olej. Puszyste ciasto przekładamy do tortownic, dzieląc je na równe porcje i pieczemy ok. 35 minut (to suchego patyczka). Jeśli pieczecie
biszkopt w formie 24 cm musimy dostosować czas pieczenia.Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanowy krem
Ciastka wkładamy do plastikowego worka i kruszymy za pomocą tłuczka.Do wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, wsypujemy
cukier puder oraz dodajemy
serek mascarpone miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Miksujemy nie zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła. Do małej miseczki odkładamy 4-5 łyżek kremu, którym posmarujemy wierzch
tortu. Do reszty
śmietany dodajemy pokruszone
ciastka i mieszamy.Każdy wystudzony
biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy
sokiem z cytryny smarujemy
konfiturą agrestową następnie kremem, i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy z wszystkimi blatami ciasta. Wierzch i boki
tortu smarujemy odłożonym wcześniej
śmietankowym kremem bez
ciastek.Wykonanie
polewa czekoladowa:W małym rondlu zagotowujemy
śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną
czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy do połączenia składników.Brzegi
tortu polewamy
czekoladą, przyozdabiamy
ciastkami Oreo i posypujemy
owocami granatu.Smacznego!
