ßßß
Składniki :1. Biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki2 łyżki kakao0,5 szklanki oleju1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia2. Krem śmietanowy stracciatella500 ml śmietany kremówki 30%250 g. serka mascarpone2-3 łyżki cukru pudru50 g czekolady mlecznej starte na tarce z grubymi oczkami3. Krem wiśniowyOk. 700 g. wiśni (ja użyłam odsączonych wiśni z kompotu, ale mogą być też mrożone, odsączone wiśnie )Ok 400 g. dżemu wiśniowego4. Dodatkowo:2 łyżeczki kakao rozpuszczone w szklance wody50 g. gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkachUżyłam brytfanny o wymiarach 35 x 25 cm.
Etapy przygotowania1. BiszkoptOddzielamy białka od żółtek. Zaczynamy od ubijania białek, następnie dodajemy cukier. Po ubiciu dodajemy żółtka, a w następnej kolejności wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na brytfannę i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”Gdy ciasto wystygnie kroimy go na dwie części i każdy blat nasączamy rozpuszczonym kakao z wodą



2. Krem śmietankowy stracciatellaŚmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Na koniec dodawać w trzech turach serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać skrojoną czekoladę i wymieszać.

3. Krem wiśniowyWiśnie odcedzić i wymieszać z dżemem.
Na jeden z przekrojonych blatów wyłożyć 1/3 kremu śmietanowego stracciatella, na nim położyć warstwę dżemu z wiśniami i ponownie przykryć kolejną porcją kremu śmietanowego. Na krem położyć drugi blat biszkoptu i posmarować go ostatnią porcją kremu śmietanowego. Na sam wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.*Jeśli nie mamy wiśni, możemy je zastąpić innymi owocami np. malinami.Smacznego !!
