Wykonanie
To ciasto naprawdę jest warte grzechu. Pyszny
czekoladowy smak, krem stracciatella i
wiśnie… czego chcieć więcej? Idealny jako deser do
kawy czy spotkanie ze znajomymi. Przekonajcie się sami…
Składniki :1.
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki2 łyżki
kakao0,5 szklanki
oleju1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia2. Krem
śmietanowy stracciatella500 ml
śmietany kremówki 30%250 g.
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru50 g
czekolady mlecznej starte na tarce z grubymi oczkami3. Krem
wiśniowyOk. 700 g.
wiśni (ja użyłam odsączonych
wiśni z kompotu, ale mogą być też mrożone, odsączone
wiśnie )Ok 400 g.
dżemu wiśniowego4. Dodatkowo:2 łyżeczki
kakao rozpuszczone w szklance
wody50 g.
gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkachUżyłam brytfanny o wymiarach 35 x 25 cm.
Etapy przygotowania1.
BiszkoptOddzielamy
białka od
żółtek. Zaczynamy od ubijania
białek, następnie dodajemy
cukier. Po ubiciu dodajemy
żółtka, a w następnej kolejności wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wlewamy
olej i całość dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na brytfannę i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”Gdy ciasto wystygnie kroimy go na dwie części i każdy blat nasączamy rozpuszczonym
kakao z
wodą2.
Krem śmietankowy stracciatella
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec
cukier puder. Na koniec dodawać w
trzech turach
serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać skrojoną
czekoladę i wymieszać.
3. Krem
wiśniowyWiśnie odcedzić i wymieszać z
dżemem.
Na jeden z przekrojonych blatów wyłożyć 1/3 kremu
śmietanowego stracciatella, na nim położyć warstwę
dżemu z
wiśniami i ponownie przykryć kolejną porcją kremu
śmietanowego. Na krem położyć drugi blat
biszkoptu i posmarować go ostatnią porcją kremu
śmietanowego. Na sam wierzch zetrzeć
gorzką czekoladę.*Jeśli nie mamy
wiśni, możemy je zastąpić innymi
owocami np.
malinami.Smacznego !!