ßßß
SKŁADNIKI nadzienie:150 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone1/2 szklanki cukru pudrusok z połówki cytryny (wg mnie nie musi być)400 g truskawekciasto:1 i 1/3 szklanki mąki1/2 szklanki kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli6 łyżek zimnej wody1 i 1/3 szklanki cukruJAK TO ZROBIĆZaczynamy od nadzienia. Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy partiami serek mascarpone i cukier, miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny (można pominąć). Mieszamy i ostawiamy do lodówki.Truskawki myjemy, kroimy w kostkę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę (wym. 30 x 35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli. Na średnich obrotach miksujemy jajka, dodajemy po trochu zimnej wody, a potem stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty i wsypujemy suche składniki. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 15 minut - na środkowej półce piekarnika, do suchego patyczka. Studzimy.Ciasto jest grubości ok. 1 cm, kroimy go na pół i mamy dwa ciasta o wymiarach 30 x 17,5cm. Na jeden z nich wykładamy połowę kremu i posypujemy równomiernie truskawkami, następnie przykrywamy to drugą połową ciasta, znów smarujemy kremem i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Tuningową wuzetkę podajemy posypaną cukrem pudrem i wiórkami czekolady.
Moje radyBiszkopt czekoladowy można upiec na mniejszej blaszce, ale wtedy trzeba ciastko przeciąć po grubości, bo urośnie większe niż 1 cm. Pieczemy wtedy nieco dłużej.