Wykonanie
Dzisiaj Dzień Taty. Specjalnie na tą okoliczność - specjalne
ciastko, które razem z dziećmi zrobiłam - tuningowa wuzetka z
truskawkami.
SKŁADNIKI nadzienie:150 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudrusok z połówki
cytryny (wg mnie nie musi być)400 g
truskawekciasto:1 i 1/3 szklanki
mąki1/2 szklanki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli6 łyżek zimnej
wody1 i 1/3 szklanki
cukruJAK TO ZROBIĆZaczynamy od nadzienia.
Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy partiami
serek mascarpone i
cukier, miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy
sok z cytryny (można pominąć). Mieszamy i ostawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy, kroimy w kostkę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę (wym. 30 x 35cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę
soli. Na średnich obrotach miksujemy
jajka, dodajemy po trochu zimnej
wody, a
potem stopniowo
cukier. Zmniejszamy obroty i wsypujemy suche składniki. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 15 minut - na środkowej półce piekarnika, do suchego patyczka. Studzimy.Ciasto jest grubości ok. 1 cm, kroimy go na pół i mamy dwa ciasta o wymiarach 30 x 17,5cm. Na jeden z nich wykładamy połowę kremu i posypujemy równomiernie
truskawkami, następnie przykrywamy to drugą połową ciasta, znów smarujemy kremem i posypujemy
truskawkami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Tuningową wuzetkę podajemy posypaną
cukrem pudrem i wiórkami
czekolady.
Moje rady
Biszkopt czekoladowy można upiec na mniejszej blaszce, ale wtedy trzeba
ciastko przeciąć po grubości, bo urośnie większe niż 1 cm. Pieczemy wtedy nieco dłużej.