ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto idealne na upały.
Kwaskowatość kremu i słodycz truskawek na kruchym cieście daje ciekawy efekt końcowy.
Polecam bardzo!
Proporcje na zwykłą formę do tart.
Co trzeba?
Na kruche ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
sok z 2 cytryn
truskawki
Co i jak?
Składniki na ciasto zagnieść, kulkę zawinąć w folię spożywczą i przez godzinę schładzać w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Delikatnie nakłuć dno, obciążyć i piec w temp. 180 stopni przez 15 min, zdjąć obciążenie, dopiec. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić w dużej misce, dodać cukier puder, następnie serek mascarpone. Na sam koniec wlewamy sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać na ciasto. Wyrównać. Na wierzchu układać truskawki (w całości lub pokrojone).
Odstawić do schłodzenia.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2015/07/tarta-z-kremem-cytrynowym-i-truskawkami.html