Wykonanie
Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto idealne na upały.Kwaskowatość kremu i
słodycz truskawek na kruchym cieście
daje ciekawy efekt końcowy.Polecam bardzo!Proporcje na zwykłą formę do tart.Co trzeba?Na kruche ciasto:200 g
mąki100 g zimnego
masła2 łyżki
wody2 łyżki
cukru pudru1
jajkoszczypta
solikrem:250 g
serka mascarpone300 ml
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudrusok z 2
cytryntruskawkiCo i jak?Składniki na ciasto zagnieść, kulkę zawinąć w folię spożywczą i przez godzinę schładzać w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć
ciastem, wysmarowaną
masłem i posypaną
bułką tartą formę. Delikatnie nakłuć dno, obciążyć i piec w temp. 180 stopni przez 15 min, zdjąć obciążenie, dopiec. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić w dużej misce, dodać
cukier puder, następnie
serek mascarpone. Na sam koniec wlewamy
sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać na ciasto. Wyrównać. Na wierzchu układać
truskawki (w całości lub pokrojone).Odstawić do schłodzenia.Smacznego!