Wykonanie
Po prostu pycha...A rolady jak podejrzałam u Pauliny, to nie
mogę przestać ich robić :) Każda jest pyszna i wcale nie taka trudna w wykonaniu, a za to dość efektowna. Pasuje i na szczególną okazję jak i zupełnie bez okazji. Zresztą jeśli obawiacie się że coś nie wyjdzie, to u Pauliny znajdziecie również cenne rady .Ten przepis powstał właśnie na bazie
biszkoptu tych kotletowych rolad. A pozostałe rzeczy jak nadzienie, dekoracja to już taka tam improwizacja. Co było do wykorzystania, to akurat się przydało. Bardzo zachęcam Was do eksperymentowania właśnie z roladami :)
Biszkopt:4
jajka1 1/3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 1/3 szklanki
cukru2 łyżki
cukru z
waniliąok. (niecałe) 1/2 szklanki
wodyNadzienie:400 g
śmietany kremówki160 g
serka mascarpone1 1/2 szklanki
cukru pudrusok wyciśnięty z 1
cytryny1 łyżka
cukru z
wanilią1 puszka
mandarynekDo dekoracji:niewielka ilość kremu tego samego co wewnątrzkilka cząstek
mandarynekwiórki startej na grubych oczkach
gorzkiej czekoladyPiekarnik nagrzewamy do 200 st. C.W tym czasie przygotowujemy
biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo
cukier i
cukier z
wanilią , oraz
żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy
wodę i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy przesiewamy przez sitko
mąkę z
proszkiem do pieczenia (proszek nie jest konieczny) i delikatnie łyżką mieszamy by dokładnie połączyła się z masą.Ciasto wylewamy na blaszkę ( ja użyłam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok. 10-15 min. Warto sprawdzić patyczkiem, jak tylko będzie suchy to ciasto wyjmujemy z piekarnika. Trzeba uważać by za mocno nie upiec ciasta, gdyż
potem może pękać przy zawijaniu.Po upieczeniu gorący
biszkopt przekładamy na ściereczkę wysypaną
cukrem pudrem i delikatnie, pomagając sobie cienkim nożykiem w razie potrzeby zdejmujemy papier. Gorący
biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy w ten sposób do zupełnego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy, dalej ubijając. Następnie dodajemy powoli
sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie po łyżce
serek mascarpone.Wystudzoną roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na
biszkopcie krem. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu. Na całej powierzchni rozkładamy cząstki
mandarynek.Zawijamy roladę, układamy ją tak by łączenie znajdowało się od
spodu.Resztą kremu i
owocami lub innymi dodatkami dekorujemy roladę.Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego :)

Pozdrawiam wiosennie :)