ßßß Cookit - przepis na Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i mandarynkami

Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i mandarynkami

nazwa

Wykonanie

Po prostu pycha...
A rolady jak podejrzałam u Pauliny, to nie mogę przestać ich robić :) Każda jest pyszna i wcale nie taka trudna w wykonaniu, a za to dość efektowna. Pasuje i na szczególną okazję jak i zupełnie bez okazji. Zresztą jeśli obawiacie się że coś nie wyjdzie, to u Pauliny znajdziecie również cenne rady .
Ten przepis powstał właśnie na bazie biszkoptu tych kotletowych rolad. A pozostałe rzeczy jak nadzienie, dekoracja to już taka tam improwizacja. Co było do wykorzystania, to akurat się przydało. Bardzo zachęcam Was do eksperymentowania właśnie z roladami :)
Biszkopt:
4 jajka
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
ok. (niecałe) 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
400 g śmietany kremówki
160 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka cukru z wanilią
1 puszka mandarynek
Do dekoracji:
niewielka ilość kremu tego samego co wewnątrz
kilka cząstek mandarynek
wiórki startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
W tym czasie przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i cukier z wanilią , oraz żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy wodę i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia (proszek nie jest konieczny) i delikatnie łyżką mieszamy by dokładnie połączyła się z masą.
Ciasto wylewamy na blaszkę ( ja użyłam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok. 10-15 min. Warto sprawdzić patyczkiem, jak tylko będzie suchy to ciasto wyjmujemy z piekarnika. Trzeba uważać by za mocno nie upiec ciasta, gdyż potem może pękać przy zawijaniu.
Po upieczeniu gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i delikatnie, pomagając sobie cienkim nożykiem w razie potrzeby zdejmujemy papier. Gorący biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy w ten sposób do zupełnego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, dalej ubijając. Następnie dodajemy powoli sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie po łyżce serek mascarpone.
Wystudzoną roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na biszkopcie krem. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu. Na całej powierzchni rozkładamy cząstki mandarynek.
Zawijamy roladę, układamy ją tak by łączenie znajdowało się od spodu.
Resztą kremu i owocami lub innymi dodatkami dekorujemy roladę.
Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Pozdrawiam wiosennie :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2012/05/rolada-z-bita-smietana-mascarpone-i.html