Wykonanie
Ciasto "Leśny Mech" już od dłuższego czasu cieszy się na blogach kulinarnych dużą popularnością. Kusi swoją piękną
zielenią, dzięki dodatkowi
szpinaku, a pestki
granatu idealnie ją dopełniają. Komentarze zachęciły mnie do zrobienia tego ciasta i szczerze mówiąc nie zachwyciło mnie. Jak dla mnie zwyczajne w smaku, niczym się nie wyróżniające. U mnie przełożone
bitą śmietaną bez żadnych dodatków. Śledząc przepisy na to ciasto na innych blogach zwróciłam uwagę, że do
bitej śmietany niektórzy dodają
serek mascarpone lub
galaretkę cytrynową. Może to "podkręciłoby" smak. Przepis podaję, bo rodzinie ciasto to bardzo smakowało, więc może i Wam będzie smakować.Ciasto:450 g
mrożonego szpinaku, rozdrobnionego4 duże
jajka1 i 1/3 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1 i 1/3 szklanki
oleju2 i 1/2 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa:400 ml
śmietanki kremówki 30%2 opakowania
śmietan fixu2 łyżki
cukru pudruDodatkowo
owoc granatuWykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odsączamy dokładnie z
wody i blendujemy
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną masęPowoli wlewamy
olej, cały czas miksując
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do masy jajecznej, cały czas miksującNa sam koniec dodajemy
szpinak, całość delikatnie mieszamy łyżkąCiasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczeniaCiasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (165 termoobieg) i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczkaPo upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę i studzimyPo ostudzeniu na wysokości 2/3 ciasta odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy na talerzykSpód ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy i zakładamy boki tortownicyDobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem i
śmietan fixemMasę
śmietanową wykładamy na spód ciasta i posypujemy okruszkami pozostałego ciasta, lekko dociskającWierzch dekorujemy pestkami
granatuCiasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzinInspiracjaSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u