ßßß Cookit - przepis na leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem

leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości.
Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta.
*tortownica 21 cm
Składniki: na ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
320 ml cukru
320 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie:
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa)
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.
Ciekawostka:
Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu. Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były go większe kawałki. Może to zależy od rodzaju szpinaku.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/lesny-mech-ciasto-ze-szpinakiem-i.html