ßßß
Ciasto4 jajka450 g mrożonego szpinaku1 1/3 szklanki cukru1 1/3 szklanki oleju2 1/2 szklanki mąki krupczatki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej350 ml śmietanki 30%1 galaretka cytrynowaowoc granatuSzpinak zblendować.Jajka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji-około 5 minut.Do masy jajecznej stopniowo wlewać olej oraz esencję waniliową nadal miksując.Do ciasta dodać przesiane mąki ciągle ubijając.Na koniec wmieszać zblendowany szpinak.Ciasto piec w okrągłej tortownicy (24cm) w temp. 180°C przez około 1 godzinę.Ciasto ostudzić, odciąć około 1/3 ciasta którą pokruszyć do miski.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystudzenia.Śmietankę ubić na sztywno powoli wlewając przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę.Masę wyłożyć na ciasto.Ciasto posypać okruszkami rozkruszonego ciasta lekko dociskając do masy.Na wierzchu ułożyć pestki granatu.Smacznego!!
