Wykonanie
Kolejny przepis na potrawę z
serii zielono mi. Tym razem będzie to ciasto pod nazwą Leśny mech . Ciasto jest pięknego zielonego koloru ale nie za sprawą sztucznego barwnika lecz dodatku
szpinaku.Tak więc ciasto jest nie tylko efektowne ale także zdrowe.Gorąco polecam!!

Ciasto4
jajka450 g
mrożonego szpinaku1 1/3 szklanki
cukru1 1/3 szklanki
oleju2 1/2 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej350 ml
śmietanki 30%1
galaretka cytrynowaowoc granatuSzpinak zblendować.
Jajka ubijać z
cukrem do uzyskania puszystej konsystencji-około 5 minut.Do masy jajecznej stopniowo wlewać
olej oraz esencję
waniliową nadal miksując.Do ciasta dodać przesiane
mąki ciągle ubijając.Na koniec wmieszać zblendowany
szpinak.Ciasto piec w okrągłej tortownicy (24cm) w temp. 180°C przez około 1 godzinę.Ciasto ostudzić, odciąć około 1/3 ciasta którą pokruszyć do miski.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno powoli wlewając przestudzoną i lekko tężejącą
galaretkę.Masę wyłożyć na ciasto.Ciasto posypać okruszkami rozkruszonego ciasta lekko dociskając do masy.Na wierzchu ułożyć pestki
granatu.Smacznego!!

