ßßß Cookit - przepis na Muffinki "Leśny mech"

Muffinki "Leśny mech"

nazwa

Wykonanie

Było już zielone ciasto z udziałem szpinaku, czasu na muffinki. Przepis identyczny z nieco zmienionymi proporcjami. Efektem są pyszne małe zielone cuda, które smakują wyśmienicie. Robią również ogromne wrażenie niesamowitym wyglądem :)
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia
Ilość porcji: 8 muffinek
Składniki:
220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem)
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
1 jajko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
Nasiana granatu
Szpinak rozmrażamy na sitku o małych oczkach (jeśli zapomnieliśmy wyjąć szpinak odpowiednio wcześnie z zamrażalnika to rozmrażamy w mikrofali). Nie zależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć dociskając mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto szpinakowe mniej więcej do ¾ wysokości. Wychodzi około 8-9 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Pieczemy do „suchego patyczka” po czym wyjmujemy i odstawiamy by ostygły. Następnie ścinamy stożkowato górę babeczki. W tym celu nóż z ostrym końcem wbijamy pod skosem w babeczkę i okręcamy. Powinien wyjść wierzch babeczki wraz z nieco stożkowatym zakończeniem. Górę muffiny kruszymy na talerzyku. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Nakładamy do muffinek. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ozdabiamy nasionami granatu i na chwilkę wkładamy do lodówki. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/muffinki-lesny-mech.html