Wykonanie
Dziś taka namiastka wiosny w środku zimy. Od kiedy zobaczyłam to ciasto w gazetce, od razu zapragnęłam poznać jego smak, bo przecież dodatek
szpinaku w słodkim cieście to nie jest coś oczywistego. Ale ciasto jest pyszne i zachęcam do wypróbowania.
Składniki:450 g
mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )1 1/3 szklanki
cukru4
jajka1 1/3 szklanki
oleju1 szklanka
mąki krupczatki1 szklanka
mąki tortowej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Rozmrażamy
szpinak i odsączamy z
wody.
Jajka z
cukrem ubijamy na puszystą masę, wlewamy powoli
olej dalej miksując.Wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy odciśnięty
szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy 26x21 lub średniej wielkości tortownicy i pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa nierównej grubości blaty.
Bita śmietana:500 ml.
śmietany 30%3 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudruowoce granatu do ozdobyWykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody.Ubić
śmietanę z dodatkiem
cukru. pod koniec dodać wcześniej rozpuszczoną
żelatynę. Tak przygotowaną
śmietanę wyłożyć na grubszy blat ciasta. Górny blat nałożyć cięta stroną do góry i lekko docisnąć. Ciasto posypać pestkami
granatu, również je dociskając.Smacznego :)