Wykonanie
Ten przepiękny kolorowy tort zachwyca wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych
biszkoptów, wycinamy
okręgi, składamy i przekładamy
bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :)

Czas przygotowania: 90 minutIlość porcji: 12Składniki:
Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze)8
jajek2-3 łyżki
oleju3/4 szklanki
cukru2 niepełne szklanki
mąki1 łyżeczka
cukru z
waniliąbarwnikiKrem:800 g
śmietany kremówki 30%50g
serka mascarpone3-4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
żelatyny1/3 szklanka wrzątku1 szklanka
herbatyPrzygotowanie
biszkoptów:Upieczenie
tortu zaczynamy od przygotowania
biszkoptów.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy
cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno
mąkę,
żółtka,
olej i
cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji*. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremkach o średnicy ok. 21 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a pieczemy ok. 15 minut. Nam mieszczą się dwie formy na jednej raszce w piekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości,
biszkopty mogą się wówczas upiec nierównomiernie. Po upieczeniu wszystkich
biszkoptów, czekamy do ich wystygnięcia.


Upieczone
biszkoptyPrzygotowania kremu:Podczas pieczenia
biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku
żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy
śmietanę kremówkę wraz z
cukrem pudrem i
serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną
żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki.Wykonanie
tortu:
Biszkopty odrywamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy naczynia/miseczki/słoiki o różnej wielkości. Ważne jest, aby odległość pomiędzy poszczególnymi kręgami była mniej więcej taka sama np. 1,5 cm. Przy wybieraniu naczyń możemy sobie pomóc odrysowując ich
okręgi na kartce. Pozwoli to ustalić, czy mają one pożądaną średnice.Kiedy mamy już wybrany sprzęt to wycinamy poszczególne krążki. Warto również wyrównać wszystkie blaty odcinając brzegi, czyli przykładając jakieś największe naczynie. Kiedy mamy już pocięte wszystkie blaty zaczynamy układać krążki. Ważne jest by na każdym poziomie nie powtarzały się
okręgi w takich samych kolorach. Kiedy ułożymy spód, nasączamy go
herbatą. Smarujemy kremem i układamy kolejny poziom. Robimy tak do skończenia krążków. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki. Ozdabiamy wedle uznania. Smacznego J




Wycinamy
okręgi
Składamy
okręgi w różnych kolorach jako jeden poziom
tortu
Nasączamy
herbatą
Smarujemy
śmietaną
Układamy kolejny poziom

Aż do wykorzystania wszytskich krążków :)



*Zakupione przez nas barwniki w proszku mają bardzo silny pigment. Do ciasta należy dodać bardzo małą ilość(ok. 1/8 łyżeczki). Uprzedzamy też, że równie mocno jak potrawy, barwią ręce i ubrania.Jeśli jakiś etap
tortu byłby nie jasny to zachęcamy do pytań :)