Wykonanie
Kilka dni temu staneło przed nami trudne zadanie. Mianowicie miałyśmy przygotować tort dla przedszkolaków na festyn rodzinny. A jak wiadomo, dzieci są największymi smakoszami i krytykami równocześnie. Po dłuższej naradzie zdecydowałyśmy się upiec tort tęczowy. To był strzał w dziesiątkę. Dzieciaki były zachwycone. Dlatego też, jeśli potrzebujecie jakieś ciasto lub deser na przyjęcie z udziałem maluchów to będzie danie idealne dla Was. Zwłaszcza, że jego wykonanie jest bardzo proste i nawet laikom w temacie
tortów nie powinno sprawić trudności.


Czas przygotowania: 90 minutIlość porcji: 12Składniki:
Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze)8
jajek2-3 łyżki
oleju3/4 szklanki
cukru2 niepełne szklanki
mąki1 łyżeczka
cukru z
waniliąbarwnikiKrem:800 g
śmietany kremówki 30%3/4 szklanki
cukru pudru1,5 łyżki
żelatyny1/3 szklanka wrzątku1 szklanka
herbaty*Robienie
tortu zaczynamy od przygotowania
biszkoptów.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy
cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno
mąkę,
żółtka,
olej i
cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 porcji ( każda będzie miała około 120-125 g). Teraz czas na barwniki. Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji**. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremce o średnicy ok 21cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Nam mieszczą się dwie formy na jednej raszce w piekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości, bo
spody pieką się nierównomiernie. Po upieczeniu wszystkich
biszkoptów, czekamy do ich wystygnięcia i odrywamy papier do pieczenia. Podczas pieczenia
biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku
żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
śmietanę ubijamy w misce wraz z
cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy już przestudzoną
żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki.Na samym końcu gdy już krem i
biszkopty są gotowe robimy tort. Zaczynamy od
biszkoptu, który nasączamy
herbatą. Nakładamy na niego krem i kolejny
biszkopt. Robimy tak, aż skończą się nam kawałki ciasta. Resztę kremu nakładamy na wierzch ostatniego
biszkopta i na boki
tortu. Gotowy już tort tęczowy chowamy do lodówki na parę godzin ( najlepiej na całą noc). Smacznego :)






*My użyłyśmy zwykłej
herbaty ale równie dobrze będzie smakować z
herbatą owocową.**Zakupione przez nas barwniki w proszku mają bardzo silny pigment. Do ciasta należy dodać bardzo małą ilość(ok. 1/8 łyżeczki). Uprzedzamy też, że równie mocno jak potrawy barwią ręce i ubrania. Są to plamy dość trudne do usunięcia.