Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Kruszonka: 10 dag
mąki pszennej10 dag
masłapo 5 dag łuskanychdrobno posiekanych
orzechów włoskich i laskowych oraz
rodzynekNadzienie:60 dag
piersi kurczaka20 dag
sera rokpol2
czerwone cebule (10 dag) pokrojone w piórka1
cukinia ze skórką pokrojona w grubą kostkę2-3 łyżki
przecieru pomidorowego1 ząbek
czosnku pokrojony w cienkie plasterkipo 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii i
ziół prowansalskich1 łyżka
octu balsamicznego2-3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
miodusól zwykła i
ziołowapieprz +kolorowy">
pieprz kolorowy świeżo zmielony
pieprz cytrynowyoliwa do smażeniaCrumble z
kurczakiem i
serem pleśniowym - sposób przygotowania: Przygotować nadzienie: wymieszać
ocet,
sos sojowy oraz
miód.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zalać marynatą, posolić i odstawić na 30 min. Następnie zrumienić na
oliwie i przełożyć na talerz. Na patelni zeszklić
cebulę i
czosnek. Dodać
cukinię,
zioła, doprawić
solą ziołową,
pieprzem cytrynowym i kolorowym, wymieszać i smażyć kilka minut.Przygotować kruszonkę:
mąkę, posiekane
masło,
orzechy oraz
rodzynki wymieszać i rozdrobnić.
Mięso oraz
cukinię przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać przecier, pokruszony
ser, wymieszać i posypać kruszonką.Zapiekać 10-15 min w temp. 180 st. C.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu