ßßß Cookit - przepis na Piersi kurczaka w occie balsamicznym i miodzie

Piersi kurczaka w occie balsamicznym i miodzie

nazwa

Wykonanie

Na początku miałam obawy co do tego przepisu ale postanowiłam wypróbować trochę inny dla mnie mało znany smak kurzych piersi. Mięsko okazało się bardzo smaczne a sos wyśmienity. Przepis z budgetbytes.com .
Składniki :
2 piersi z kurczaka ( około 700 g )
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
Piersi myjemy, osuszamy, tniemy w dość grube paski. Do miski lub torebki wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek,sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i zanurzamy w tej marynacie kurczaka. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy pozostała oliwę. Smażymy na niej kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone piersi odkładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy gaz na niewielki, dodajemy masło i 2 łyżki octu balsamicznego, podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy miód. Zwiększamy ogień i gotujemy całość ok 5 minut aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy kurczaka jednocześnie obtaczajac go w sosie. Podajemy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/08/Piersi-kurczaka-w-occie-balsamicznym-i-miodzie.html